Odbory a komora vyzvaly lékaře k výpovědím z přesčasů

Tisková konference lékařských odborů a České lékařské komory (zdroj: ČT24)

Lékařské odbory a Česká lékařská komora vyzvaly lékaře, aby k 31. říjnu podali výpověď z přesčasových hodin. Chtějí tím dosáhnout změny v odměňování, kterou podle nich ministerstvo zdravotnictví slíbilo a nesplnilo. Ministerstvo zdravotnictví v reakci uvedlo, že dohodu z loňského prosince plní. Další jednání s odbory má naplánované na 26. září.

Zákon, který by odměny zdravotníků navázal na průměrnou mzdu, se podle odborářů s platností od příštího roku schválit nestihne. „Náš plán je, že dáme vládě ještě šanci a k 31. říjnu, pokud se nic nestane, znovu zopakujeme výpovědi z přesčasové práce," řekl předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel, který byl vůdčí osobností lékařských protestů Děkujeme, odcházíme na přelomu let 2010 a 2011. Loni podalo výpovědi z přesčasové práce asi šest tisíc lékařů, v nemocnicích jich pracuje přes 22 tisíc. Engel dodal, že věří, že letos bude podpora ještě větší.

Ministerstvo zdravotnictví v návrhu podle nich neplní všechny sliby, které lékaři dostali loni v prosinci při uzavření dohody s premiérem Petrem Fialou (ODS), která měla odvrátit protesty. Vadí jim započítání osmi hodin přesčasů týdně a nesjednocení platů ve státních a mezd v soukromých nemocnicích.

Rezort uvedl, že plní takzvané Hegerovo memorandum, které slíbil lékařům už v roce 2011 tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). „Z něj mimo jiné plyne jistota minimálního příjmu pro jednotlivé kategorie lékařů navázaná na průměrnou mzdu tak, jak stanoví Hegerovo memorandum, tedy 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy v národním hospodářství dva roky zpětně při dosažení podmínky limitace objemu přesčasové práce na úrovni evropského standardu, tedy maximum osm hodin přesčasové práce týdně,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) dodal, že takový návrh je zároveň udržitelný.

Problém s dlouhými přesčasy

V současné době tvoří podle lékařů čtyřicet procent platu či mzdy lékaře v nemocnici přesčasy. Kvůli nim začali lékaři protestovat už loni na podzim, odmítali navýšení až na 832 hodin. „Přesčasy se v některých nemocnicích po protestu lékařů zmírnily, ale dodržovat zákonný limit se daří pouze ve čtvrtině nemocnic,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Sekce mladých lékařů ČLK Dalibor Veselý.

„Kromě nesplněného slibu o zvýšení platů lékařů na důstojnou úroveň, tak je problém nepoměru mezi tím, co si stát za zdravotní péči objednává, a tím, co jsou zdravotní pojišťovny ochotné platit,“ doplnil prezident ČLK Milan Kubek. Na rok 2025 podle něj nejsou v úhradové vyhlášce navržené úhrady na úrovni reálných cen.

„Všichni vědí, že sjednocení odměňování a naplnění memoranda bude stát peníze,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Podle ní je ale ve vyhlášce navrženo pro nemocnice jen jedno procento. Také uvedla, že rozdíl mezi platem a mzdou lékařů na stejných pozicích v nemocnicích různých zřizovatelů činí průměrně čtyři tisíce korun, u zdravotních sester deset tisíc korun.

Náměstek rezortu zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL) označil požadavek na sjednocení odměn za „poloviční znárodnění“. Podle něj lékařům zůstane letošní navýšení o pět až patnáct tisíc korun.

Ke kampani Slibem neuzdravíš spustily komora a odbory speciální web. Na něm připomíná podle nich nesplněné sliby od roku 2010, kdy lékaři navýšení platů žádali v akci Děkujeme, odcházíme. Tehdy za kampaň podle médií vyplatili přes 3,5 milionu korun, spolu s agenturou Ewing PR za ní dostal LOK-SČL v roce 2011 cenu za nejlepší PR projekt. Se stejnou agenturou spolupracují i na současné kampani.