Spor o platy a přesčasy lékařů pokračuje, některé nemocnice už přesáhly zákonné limity

Události: Spor o odměňování zdravotníků (zdroj: ČT24)

Lékařská komora chce garantované platy na úrovni jednoho a půl až trojnásobku průměrné mzdy, a to bez přesčasové práce. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) to odmítá. Dohoda podepsaná koncem loňska podle něj při takových příjmech zahrnuje i osm hodin přesčasů týdně. Její podpis ukončil protest části doktorů, kteří vypověděli práci navíc. Jednou z podmínek přitom bylo právě stanovení nových principů odměňování od začátku příštího roku.

„My jsme přeci podepsali v loňském roce v prosinci nějakou dohodu, kterou já plním a předpokládám, že stejně ji budou plnit i odbory,“ prohlásil Válek.

„Není možné někoho zavazovat k tomu, že bude pracovat přesčas, protože přesčasová práce je stále v České republice dobrovolná. Jsme civilizovaná země,“ poznamenal prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Právě začátkem léta v minulosti většina lékařů už dosahovala na zákonný limit přesčasů pro celý rok. Většina nemocnic, které ČT oslovila, je v průměru snížila, některé i o desítky procent. Část lékařů ale hranici pořád překračuje a čeká, jak dopadnou jednání o penězích.

Loni v listopadu pneumolog Jan Štochel popisoval, jak i třikrát týdně tráví v práci 32 hodin v kuse. To už je dnes jinak. Po každé „čtyřiadvacítce“ s pacienty jde ráno domů. „Určitě je to lepší, protože po 24 hodinách práce, když si máte sednout do ambulance, je to prostě namáhavé,“ uvedl lékař z Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Více volna ale znamená i méně pacientů. Na jejich oddělení zavřeli deset ze třiceti lůžek. A samotných přesčasů, typicky nočních služeb, lékařům neubylo. „K dnešnímu dni mám zhruba stejně hodin jako loni, takže nějakých 500, 600 hodin přesčasů,“ poznamenal pneumolog.

Zákonný limit je 416. Na odděleních, jako je to Jana Štochela, je podle vedení zlínské nemocnice obtížné přesčasy snižovat. Na jiných to jde. V průměru tu ubylo 15 procent hodin nad rámec standardní pracovní doby. Třeba v Ústřední vojenské nemocnici mají lékaři za první pololetí tohoto roku o třetinu méně přesčasů než za stejné období loni. A například v Kolíně je to o 40 procent méně.

Na dotaz České lékařské komory zhruba polovina lékařů odpověděla, že se na jejich pracovištích situace s přesčasy zlepšila. Celkem 40 procent z nich ale uvedlo, že zákonný limit znovu překročí, protože nedošlo k žádné změně. „Typicky je tohle problém nějakých menších nemocnic, které prostě bojují s personální situací delší dobu. Někdy se to může týkat nějakých superspecializovaných oborů, kde odborníků napříč republikou není mnoho,“ popsal viceprezident ČLK Jan Přáda.

Takové mají i v Motole. Za celou nemocnici ubylo hodin přesčasů o šest procent. Více lékařů tady mívá takzvané příslužby, kdy drží pohotovost doma na telefonech. Vedení taky zvýšilo ohodnocení lékařům zaměstnaným na částečný úvazek, kteří se zapojili do služeb.

Ohodnocení zdravotníků

Na tom, jak bude vypadat ohodnocení zdravotníků od příštího roku, se ani po sérii jednání nemůže dohodnout ministerstvo s komorou a odbory. Návrh resortu počítá s navýšením při průměrně osmi hodinách odpracovaných přesčasů týdně, tedy 32 měsíčně.

„Stanoví jeden a půl až trojnásobek mzdy platu lékaře za nějaké odpracované období podle jeho zkušeností a vzdělání. Naše varianta, kterou jsme připravili, je zhruba v objemu deseti miliard. Ostatní návrhy, se kterými přišly lékařské odbory a komora, tuto dohodu převyšují,“ upřesnil náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL).

„Kvantifikují to na 40, 50 miliard, to absolutně není pravda. A největší boj svádíme o to, že je tam těch 32 hodin přesčasové práce,“ podotkl předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martin Engel.

Navýšení platů by měly podle resortu pokrýt pojišťovny a částečně managementy nemocnic z rezerv. „Pokud jde o rezervy, tak my už všichni opravdu jedeme relativně na hraně,“ upozornil předseda Asociace nemocnic a ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Další jednání je v plánu příští týden. Jejich uzavření předpokládá resort nejpozději na konci prázdnin.