Konfrontace do sněmovny patří, stejně jako domluva, shodli se místopředsedové ANO a SPD

Vondráček a Fiala o slovních bitvách na půdě sněmovny (zdroj: ČT24)

V úterý se konala další schůze dolní komory, kde jen diskuse nad programem zabrala mnoho hodin a proměnila sněmovní řečniště v rétorické cvičiště. Poslanci se k hlasování o zákonech dostali po více než šesti hodinách, jednání přetékající do nočních hodin jsou už v podstatě standardem. Místopředseda ANO Radek Vondráček poznamenal, že politický střet patří do všech demokratických parlamentů. Podle místopředsedy SPD Radima Fialy je sněmovna „živý organismus“. Jediným arbitrem politiků jsou nakonec voliči, uvedl v pořadu Události, komentáře.

„Já bych přál každému, ať si to zažije. Atmosféra je nepřenosná (…),“ popsal dění v dolní komoře parlamentu Vondráček. „Je nepřenositelná, těžko pochopitelná,“ řekl o atmosféře ve sněmovně Fiala.

„I když to vidíte v televizi, je to jiné, než když sedíte v sále. Přímý střet, kdy se to tam šroubuje ve spirále a je to čím dál horší a horší. Není jednoduché tam obstát, není jednoduché vystoupit na mikrofon,“ uvedl Vondráček.

„V ideálním světě by to bylo skvělé, kdybychom tam neříkali některé věci, kdybychom se k sobě chovali jinak, ale takhle to prostě nefunguje. Nežijeme v ideálním světě. Je tam konfrontace,“ poznamenal. Stejně jako střet však podle místopředsedy ANO patří do dolní komory také schopnost domluvy. „Ten mix dělá parlament ve všech zemích světa,“ řekl.

S tím souhlasil také Fiala. „Verbální politický boj je ve všech parlamentech světa (…) Je to velice vypjaté, je to velice emocionální,“ domnívá se. Vnímá proto smysl poslanecké imunity, která má představitelům stran dovolit, „aby mohli říct svůj politický názor“. 

Podle Fialy by v parlamentu měli být vždy představitelé dvou stran, kteří se navzájem hlídají. Kritizoval tak situaci v době opoziční smlouvy, kdy se „nikdo s nikým nehádal, protože všichni byli domluvení“.

Podle Vondráčka však příliš nezáleží na tom, kdo ve sněmovně používá silná slova, veřejnost vnímá poslance stejně. „Když na to přijde, všech dvě stě nás je na tom stejně. (…) Jsme za pitomce všichni,“ domnívá se.  „Jediným arbitrem by měli být lidé, kteří se na to dívají. Podle toho by měli poslance volit, nebo nevolit,“ uvedl Fiala s tím, že členové stran jsou představiteli jejich politické kultury.

Etický kodex poslance

Přestože atmosféra ve sněmovně bývá vyhrocená, staví se Fiala proti možnému etickému kodexu poslance. „Myslím si jednoznačně, že je to nesmysl, papír pro papír,“ uvedl. Pokud dojde k závažnému incidentu, měl by jej být schopný vyřešit mandátový a imunitní výbor, myslí si.

Etický kodex se snažil ve sněmovně prosadit na konci roku 2020 také Vondráček. Šlo podle něj o reakci na výtky z mezinárodního prostředí. „Kdekdo může mít etický kodex, proč by ho nemohli mít poslanci?“ otázal se.

Měl by se podle něj však spíše zabývat hodnotami členů komory, ne například pokutováním použitých slov. 

Do Událostí, komentářů byli pozváni vedle dvou zástupců opozice také dva představitelé vládní koalice. Ti ale pár desítek minut před vysíláním účast odřekli. Věru Kovářovou (STAN) a Jana Skopečka (ODS) šéfové jejich poslaneckých klubů kvůli probíhajícímu jednání dolní komory neuvolnili ani na dálku. Za zástupce vládnoucích stran se nepodařilo najít náhradu ani z řad senátorů, proto diskuze proběhla v tomto formátu.