Koaliční neshody ohledně eura trvají, opozice volá po referendu

Události: Spory o euro v koalici trvají (zdroj: ČT24)

Vláda se poprvé po dohodovacím řízení kvůli zmocněnci pro euro věnovala možnému připojení se ke společné měně. Konkrétní termín pro tento krok ani pro vstup do mechanismu směnných kurzů ERM II ale nestanovila. Na základě koaliční dohody vyzvala Národní ekonomickou i Legislativní radu, aby vyhodnotily dopady.

Kabinet na základě koaliční dohody vyzval Národní ekonomickou radu vlády a také Legislativní radu, aby vyhodnotily dopady případného vstupu do ERM II. Analýza by měla být hotová do konce října. „My se k tomu vrátíme v prvním kvartálu příštího roku, kdy už budeme znát velmi přesné odhady, jak dopadla inflace v Česku, jak dopadla inflace v eurozóně a jak dopadl schodek veřejných financí v roce 2024,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Část vládních politiků by však chtěla debatu o přijetí eura a vstupu do ERM II urychlit, například vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) by se závěry chtěl být seznámen ještě v roce 2024. „Abychom v tom dalším, byť je to rok volební, mohli ten krok zvážit a případně se tím směrem vydat,“ říká.

Pro vstup do eurozóny je nutné splnit takzvaná maastrichtská kritéria. Splňovat v takovém případě stát musí maximální míru inflace nebo úrokové míry a také nepřevýšit limit deficitu vůči HDP. Posledním kritériem je kurzová stabilita, která vyžaduje dvouleté členství v ERM II. Podle materiálů, které projednala vláda, aktuálně Česko kritéria nesplňuje.

„(Česká národní banka a ministerstvo financí) nedoporučují, abychom v tomto okamžiku přijali závazné datum vstupu do eurozóny,“ zdůraznil v souvislosti se společným dokumentem obou institucí ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka.

Ještě v tomto volební období by ale vláda mohla podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) vyjednat s Evropskou komisí, kdy a za jakých podmínek vstoupit do mechanismu ERM II. Samotné rozhodnutí by bylo už na další vládě.

Podle prvního vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) Česko má směřovat k tomu, aby do tohoto mechanismu vstoupilo. „Dohoda, která byla učiněna minulý týden, je základem pro to, abychom všichni ve vládě byli spokojeni - to znamená odborné zhodnocení. A z tohoto pohledu připravujeme zázemí pro jakoukoliv vládu, aby takové rozhodnutí učinila,“ prohlásil Rakušan.

Tlak na referendum

Opozice mezitím navrhuje uzákonit referendum k přijetí eura a dalším tématům. „Budeme se snažit to zařadit na jednání sněmovny, to je vždycky ten první logický krok, potom samozřejmě mimořádná schůze je až další logický krok. Ale my spustíme i petiční akce,“ uvedla místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

Už vyjádření při příchodu na jednání však naznačovala, že kabinet tyto návrhy nepodpoří. „Toto je politické rozhodnutí, které musí učinit vláda, ať už bude jakákoliv,“ konstatoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Přijetí eura dlouhodobě odmítá i druhé opoziční hnutí SPD.

K jeho přijetí naopak ve svém novoročním projevu vyzval i prezident Petr Pavel.