Koalice se na rozdíl od opozice nedrolí, říká Pekarová Adamová

Interview ČT24: Markéta Pekarová Adamová (zdroj: ČT24)

Poslanci začnou v úterý dopoledne další debatu o vyslovení nedůvěry vládě. Navrhlo to hnutí ANO. To si totiž nedovede představit, že by v kabinetu byl i nadále ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který v telefonu používal stejnou šifrovací aplikaci jako lidé spojovaní s kauzou Dozimetr. Jedná se o vyfabulovanou věc, která má zakrýt problémy hnutí ANO, uvedla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v Interview ČT24. Jednání bude podle ní dlouhé a předpokládá, že se poslanci k hlasování dostanou ve středu.

„Lidé mají odcházet za to, pokud skutečně něco spáchali. Pokud máme nějakou kauzu, která je prokazatelně s nimi spojená, a ne proto, že si to někdo vyfabuluje. Za mě hnutí ANO by musel odstoupit celý klub, protože jsou v řadách s obžalovaným člověkem, který chodí k soudu. Tak pojďme měřit všem stejně,“ poznamenala Pekarová Adamová.

Myslí si, že nikdo z řad koalice nebude na jednání sněmovny hlasovat proti vládě. „Opravdu máme pevných 108 hlasů. Jediný, kdo v tomto volebním období odešel, byl pan Vondrák z hnutí ANO. Nedrolí se vládní koalice, drolí se opozice,“ upozornila předsedkyně dolní komory. 

Důkazem bylo podle ní hlasování o úsporném balíčku, který prošel minulý týden sněmovnou.

Spory uvnitř vládní koalice

Podle Pekarové Adamové to možná navenek vypadá, že třecích ploch uvnitř koalice je více, ale ve skutečnosti tomu tak není. „My jsme opravdu velmi stabilní vládní koalice, ačkoliv jsme složeni z pěti stran. A je pravdou, že na takových zásadních změnách zákonů, jako byl ozdravný balíček, se v minulosti štěpily vlády, nic takového se neděje,“ ujistila.

Předsedkyně sněmovny je přesvědčená, že současná vláda je také kooperativní. „Čelíme mnoha krizím a nechceme uvádět tuto zemi do politické krize. Musíme vyřešit energetickou situaci, musíme být schopni vnímat hrozby zvenčí, protože bezpečnostní situace ve světě se dnem ode dne zhoršuje, a v takové situaci by to určitě napomáhalo jen těm, kteří nás oslabené chtějí mít, kdybychom se hádali ještě mezi sebou,“ poznamenala Pekarová Adamová.

V případě financování kampaně STAN uvedla, že Rakušan ujistil své koaliční partnery, že podezřelé dary hnutí vrátilo. „Já nevnímám tuto záležitost jako něco, co bychom měli dále řešit,“ dodala šéfka TOP 09.

Vládní koalici v současnosti i přesto klesají volební preference. „Jsme v polovině volebního období a prosazujeme opravdu složité věci, nepopulární. A my je děláme proto, že jsou správné, a protože přinesou ten efekt v budoucnu. A lidé ho uvidí ještě v následujících dvou letech a věřím, že to ocení,“ míní předsedkyně sněmovny.

Pekarová Adamová na závěr řekla, že si i přes nepopulární kroky klidně vsadí na to, že příští volby budou pro vládní strany úspěšné. „Děláme kroky, které jsou potřebné, správné. Hasíme požár, který nám založila předchozí vláda, co se týče zadlužení. Brzdíme ho, zefektivňujeme, zeštíhlujeme stát, digitalizujeme,“ vyjmenovala.