Koalice jednala o Mlejnkovi. Výsledek ponechali politici zcela bez komentáře

Beze slova opustili představitelé koaličních stran uzavřené jednání, na kterém se zabývali výhradami Pirátů vůči novému řediteli Úřadu pro zahraniční styky a informace Petru Mlejnkovi. Ten byl v minulosti v kontaktu s Michalem Redlem, který je nyní jedním z obviněných v kauze údajné korupce v pražském dopravním podniku. Vláda se jej v minulosti zastala, poslanecký klub Pirátů ale konstatoval, že Mlejnka považuje na nedůvěryhodného.

Koaliční špičky jednaly o výhradách Pirátů vůči Petru Mlejnkovi v úterý v podvečer a večer. Strakovu akademii ale opustily mlčky. Žádný z účastníků schůzky se do médií nijak nevyjádřil. Premiér Petr Fiala (ODS) předem hovořil o tom, že si chce na koaliční radě věc vyjasnit s předsedou Pirátů a vicepremiérem Ivanem Bartošem.

Další vicepremiér, ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan se proti postupu Pirátů ohradil. Poukázal, že zástupci Pirátů se dosud proti Mlejnkovi nevymezovali, a to ani na jednání vlády, která se styky šéfa rozvědky s obviněným podnikatelem zabývala, ani v Poslanecké sněmovně.

Poslanecký klub Pirátů označil Mlejnka za nedůvěryhodného. „Nominaci nepodporujeme a požádali jsme naše zástupce ve vládě, aby jednali o tom, jakým způsobem tuto kaňku, která zbytečně znevěrohodňuje vládu, vyčistit,“ zdůvodňoval stanovisko klubu jeho předseda Jakub Michálek. Bartoš pak prohlásil, že skutečnosti, které Mlejnek vysvětloval, „jsou trochu jiné“.

Kvůli Mlejnkovi se opozice pokusí vyslovit vládě nedůvěru

Petra Mlejnka jmenovala vláda na návrh ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) 8. července poté, co skončil Marek Šimandl. Ten vedl rozvědku necelé čtyři roky. Rezignaci ohlásil letos na jaře, po odchodu z ÚZSI se v červenci stal generálním ředitelem celníků.

Zhruba po měsíci upozornil web Seznam Zprávy, že se Mlejnek v minulosti stýkal s Redlem, a také že jeho manželka spoluvlastnila firmu na ochranu před odposlechy.

Vít Rakušan se jej však zastal, vláda konstatovala, že nenašla důvody k jeho odvolání, a zastání nalezl šéf rozvědky i u členů sněmovního bezpečnostního výboru. Ten spíše než to, že se Mlejnek – jak sám řekl, výhradně pracovně – scházel s Redlem, kladl důraz na to, že je nezbytné, aby co nejdříve získal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Zatím ji má jen pro stupeň tajné, což sice ze zákona ke jmenování ředitelem tajné služby stačí, ale z pohledu poslanců to pak omezuje jeho možnosti.

Situaci kolem Mlejnka označili představitelé ANO za hlavní důvod, proč iniciovali hlasování o nedůvěře vládě. Kvůli tomu se ve čtvrtek mimořádně sejde Poslanecká sněmovna. Původně ANO slibovalo, že v době českého předsednictví v Radě Evropské unie hlasování o nedůvěře nevyvolá, aby předešlo opakování blamáže z roku 2009, kdy se opozici podařilo svrhnout vládu v době, kdy země minule předsedala Unii.