ANO zkusí kvůli šéfovi rozvědky svrhnout vládu. Poslanecký klub se na hlasování o nedůvěře shodl jednomyslně

UDÁLOSTI: Poslanci se v pátek sejdou kvůli prezidentskému vetu (zdroj: ČT24)

Poslanecký klub ANO se jednomyslně shodl, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Silnější z dvojice opozičních hnutí to zdůvodňuje kontakty nového ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka s trestně stíhaným podnikatelem. O vyslovení nedůvěry vládě se bude hlasovat poprvé od jmenování kabinetu Petra Fialy (ODS), zároveň to bude první takové hlasování od loňského června. Tehdy se opozice pokusila svrhnout Babišův kabinet poté, co komunisté vypověděli smlouvu o toleranci.

Představitelé ANO ještě před prázdninami hovořili o tom, že jejich hnutí do konce roku nevyvolá hlasování o nedůvěře, aby se neopakovala blamáž z roku 2009, kdy si Česká republika svrhla vládu uprostřed předsednictví v Radě Evropské unie. Nakonec se tak ale nestalo a ze čtvrtečního jednání poslaneckého klubu ANO vzešlo rozhodnutí takové hlasování iniciovat.

„Klub se jednomyslně shodl, že požádá o svolání schůze za účelem vyslovení nedůvěry této vládě. Debatovali jsme o tom několik hodin. Důvody jsou zřejmé. (…) Pan premiér ani týden poté, co jsme odeslali otevřený dopis, nezareagoval a nevyjádřil se, což by bylo jednoznačně na místě, jakým způsobem se k věci postaví,“ řekla ve čtvrtek večer předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

Potřebný počet 50 podpisů nebo více bude mít pravděpodobně v pátek, žádost o svolání schůze, kde se bude o nedůvěře hlasovat, pak předá předsedkyni sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) „v nejbližších dnech“.

Podle Schillerové se v osobě Petra Mlejnka dostal do čela rozvědky „nedůvěryhodný člověk“. Hnutí STAN, jehož předseda Vít Rakušan coby ministr vnitra Mlejnkovo jmenování navrhl, je potom „zmítáno jednou kauzou za druhou“, míní Schillerová. 

Zároveň ale opoziční politici naznačují, že počítají s tím, že Fialův kabinet hlasování ustojí. „Je skutečně namístě vyjádřit nedůvěru vládě – respektive pokusit se vyjářit nedůvěru vládě,“ řekl místopředseda ANO Karel Havlíček s tím, že ministr vnitra Vít Rakušan (ANO) i celá vláda se stále více zaplétá do dopadů kauzy Dozimetr. Ta je hlavním důvodem výhrad opozice vůči Mlejnkovi. V kauze figuruje mezi obviněnými i podnikatel Michal Redl. Právě s ním byl v kontaktu nový šéf civilní rozvědky. „Nevidíme zpětnou reakci, nevidíme jakoukoli sebereflexi ze strany pana premiéra nebo vlády,“ podotkl Havlíček.

Opozice ale odmítá, že by pochybnosti ohledně Mlejnka byly jediným důvodem, proč se pokouší svhrnout vládu. Poslanec Robert Králíček (ANO) v 90' ČT24 řekl, že považuje potíže kolem nového ředitele rozvědky za „poslední kapku“. Míní, že ANO již pominulo jiné příležitosti, kdy podle něj bylo vhodné o nedůvěře hlasovat. „Toto je zásadní kauza, která ovlivňuje bezpečnostní komunitu, ovlivňuje tu službu jako takovou. Myslím, že je tak zásadní, že je potřeba nedůvěru vyvolat,“ uvedl.

Jana Mračková Vildumetzová a stejně tak i Alena Schillerová se domnívají, že je potřeba pokusit se vládě vyslovit nedůvěru i kvůli krokům, kterými reaguje na inflaci. „Ženeme se do opravdové katastrofy. To všechno jsou důvody, proč jsme se rozhodli sehnat podpisy,“ řekla Schillerová.

ANO má dost hlasů k vyvolání hlasování, výhrady vůči Mlejnkovi má navíc i SPD

Hnutí ANO může iniciovat hlasování o nedůvěře samo. Jsou k tomu potřeba podpisy 50 poslanců, které ve svém klubu má. Podobně navíc smýšlejí i poslanci SPD. Ti by přinejmenším chtěli, aby se o kauze Dozimetr v Poslanecké sněmovně hovořilo. Chtějí vyzvat k rezignaci Petra Mlejnka i ministra Rakušana, jenž Mlejnkovo angažmá konstantně obhajuje.

„Jednání pana ministra vnitra Rakušana, který navrhl člověka na základě nějakých SMS a podobných věcí, nezkontroloval si to, považuji minimálně za neprofesionální a amatérské. V dalších rozhodnutích může znamenat ohrožení státu,“ prohlásil místopředseda SPD Radim Fiala.

Premiér Petr Fiala je nicméně přesvědčen, že veškeré opoziční snahy jeho vláda překoná. „Jsme na to připraveni. Jsme připraveni obhájit důvěru, kterou naše vláda má,“ řekl. Podle předsedy sněmovního bezpečnostního výboru Pavla Žáčka ale nejsou příčinou aktuálního kroku opozice pochybnosti o Petru Mlejnkovi. „Pro mě je to záminka. Důvody k tomu tímto způsobem zpochybnit vládu jsou jiné,“ řekl, přičemž se zmínil o nadcházejících volbách.

Vláda již v souvislosti s pražskou kauzou přišla o ministra

Nynější pokus ANO o shození vlády souvisí s kauzou Dozimetr, na jejímž začátku byl policejní zátah na pražském magistrátu a dalších místech. V případu šlo o korupci při zadávání zakázek pražského dopravního podniku. Mezi obviněnými byl tehdejší místopředseda vládního hnutí STAN Petr Hlubuček a také zmíněný podnikatel Redl.

Kvůli kontaktům s ním již rezignoval ministr školství Petr Gazdík (STAN), ale opozice cílí hlavně na jeho stranického šéfa a ministra vnitra Víta Rakušana. Tvrdí, že by v čele resortu vnitra neměl být předseda hnutí, jehož bývalého místopředsedu stíhá policie, a žádá výměnu resortů mezi vládními stranami. To ale koalice odmítá.

Nové argumenty opozice získala v souvislosti se jmenováním nového ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Petra Mlejnka. Seznam Zprávy upozornily, že byl v minulosti i on v kontaktu s Redlem. Rakušan odmítl výzvy, aby jej vyměnil. S Mlejnkem byl v úterý na jednání bezpečnostního výboru a následně i komise pro kontrolu ÚZSI. Výbor přijal usnesení, kterým oba podpořil, opoziční návrhy členové zamítli.