„Jsme tady pro lidi, ne pro banky.“ Část koaličních poslanců odmítá vyšší poplatky za splacení hypotéky

Události: Odpor proti vyšším poplatkům za předčasné splacení hypotéky (zdroj: ČT24)

Vládní plán na vyšší poplatky za předčasné splacení hypotéky aktuálně nemá ve sněmovně podporu, zjistila Česká televize. Proti návrhu se vedle opozice postavili i někteří koaliční poslanci – část Starostů a všichni Piráti. Výhrady má i TOP 09.

Na vládním zasedání ve sněmovně schválil Fialův kabinet 14. června mimo jiné i vyšší poplatky za předčasné splacení hypoték. Na oficiální tiskové konferenci ale o tom nikdo ze čtyř členů vlády neinformoval. Teď ve stejné sněmovně vládě hrozí, že svůj návrh neprosadí. Proti se totiž postavila i část koaličních poslanců.

„Co jsem stihl během té chvíle obejít, tak si myslím, že už nás deset bude. Abychom tento přílepek z toho odstranili, protože my jsme tady pro lidi, ne pro banky,“ kritizuje návrh poslanec Josef Flek (STAN). „Myslím si, že to opatření se do dnešní doby moc nehodí,“ přidává se Flekův kolega Josef Bernard (za STAN).

„V podstatě to znamená přesun peněz od lidí, kteří splácí hypotéky, v řádu miliard korun ve prospěch bank bez toho, aniž by cokoli musely udělat,“ přisadil si předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Vzhledem k současné situaci na trhu s nemovitostmi se nám to určitě nejeví jako nejlepší řešení,“ uzavírá místopředseda TOP 09 Jan Jakob.

Nyní tisícovku, se změnou i násobně víc

Pokud nyní chtějí lidé splatit hypotéku dřív, zaplatí bance většinou jen administrativní poplatek maximálně tisíc korun. Nově by hradili rozdíl mezi jejich fixovanou sazbou a aktuální úrokovou sazbou určenou národní bankou. A to až dvě procenta ze zbývající nesplacené částky úvěru. Třeba člověka předčasně splácejícího dva miliony by se nově týkal poplatek až 40 tisíc.

„Myslím, že to nezhoršuje podmínky, naopak to podmínky sjednocuje, aby hypoteční banky přistupovaly ke svým klientům stejně,“ hájí krok ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dnes můžou lidé zdarma splatit předčasně hypotéku, pokud jsou ve složité životní situaci nebo v období končící fixace. Nově by to bylo možné i při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou či v případě rozvodu. „Myslím, že to je vyvážené, protože kdybychom to nechali bez jakéhokoli poplatku, tak by to vedlo k tomu, že se zvýší úroková míra pro všechny,“ je přesvědčený šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

Kromě části koaličních poslanců chce proti novým pravidlům pro předčasné splacení hypoték hlasovat i opozice. Podle ní je návrh jednostranně výhodný pro banky. „Já pokládám úplně nejzákladnější otázku: Proč? Proč teď? Proč takhle?“ přemítá poslanec Patrik Nacher (za ANO). „Je to nehorázná drzost této vlády, je vidět, že o občany jí vůbec nejde,“ dodává poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Poslanci by mohli začít návrh schvalovat už příští týden. Ještě předtím se ale kvůli odporu části vládních zákonodárců mají zákonem zabývat koaliční špičky.

Mluvčí bankovní asociace: Pravidla se vyjasní

„Jsme rádi, že se vyjasní pravidla, protože do této chvíle klient ani banka přesně nevěděli, za jakých podmínek, pokud dojde k předčasnému splacení hypotéky, se o tom budeme bavit. Teď budou obě strany vědět, do čeho jdou – že je tam nějaký poplatek a jsou s tím spojené náklady,“ řekl ve večerním vysílání ČT24 mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

Na otázku, zda budou všechny banky požadovat maximální možný poplatek, odvětil, že bude záležet na obchodní politice jednotlivých peněžních ústavů. Podle Šalši jsou nyní sazby v porovnání s předchozími lety tak vysoké, že se skoro nikomu nevyplatí hypotéku splatit předčasně. Aktuálně je podle něj rovněž velmi těžké odhadovat, jak dlouho úroky ještě zůstanou na vysoké úrovni.

Mluvčí České bankovní asociace Šalša o předčasném splacení hypotéky (zdroj: ČT24)