Fiala ve středu navštíví Izrael, setká se s Netanjahuem a Herzogem

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu navštíví Izrael. O jeho cestě jako první informovala rakouská agentura APA s odvoláním na úřad rakouského kancléře, protože Karl Nehammer poletí spolu s Fialou. Vídeň označila za cíl cesty „ukázat solidaritu s izraelským lidem“. Podle Strakovy akademie je návštěva koordinována s nadcházejícím summitem Evropské rady, který bude ve čtvrtek.

Podle mluvčího vlády Václava Smolky se český premiér setká v Izraeli se svým protějškem Benjaminem Netanjahuem a také prezidentem Jicchakem Herzogem. Rakouský kancléř Nehammer poděkoval Fialovi za možnost letět s ním. To, že cestují společně, podle Nehammera usnadní izraelské straně organizaci návštěvy a umožní ji efektivně využít.

S Netanjahuem a dalšími vrcholnými izraelskými politiky se měl Fiala původně setkat v první polovině října, kdy bylo naplánováno společné zasedání vlád obou zemí v Praze. Dva dny předtím ale spáchali teroristé z Hamásu útoky na izraelském území a cesta se neuskutečnila.

Petr Fiala bude druhým vysokým českým politikem, který Izrael po útocích Hamásu navštíví. Krátce po nich přicestoval do země ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). I on se setkal s vrcholnými izraelskými představiteli, v letadle s ním pak odcestovali čeští krajané, kteří si přáli Izrael opustit.

Česko i Rakousko považují akce izraelské armády vůči Gaze, které začaly po útocích Hamásu, za legitimní sebeobranu. V kontextu nadcházejícího summitu Evropské rady ale agentura APA upozornila, že některé unijní státy jako Belgie, Irsko a Španělsko se proti izraelskému postupu ohrazují a požadují humanitární příměří.

Hamás 7. října provedl na jihu Izraele neočekávaný a krvavý útok, který si vyžádal životy více než 1400 lidí, převážně civilistů. Po útocích Izraeli vyjádřila podporu řada západních zemí. V úterý Izrael navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron a také mu dal najevo „plnou solidaritu“, v zemi už také byli například německý kancléř Olaf Scholz či britský premiér Rishi Sunak. Minulý týden do Izraele přijel americký prezident Joe Biden