Epidemie v Česku dál slábne. Polní nemocnici v Letňanech případně zaplatí ministerstvo, řekl Babiš

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 248 případů koronaviru, zhruba o sto méně než před týdnem. Denní přírůstky nových případů ve všední den zůstávají nejnižší od konce srpna. Dál klesá také takzvané incidenční číslo, na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulý týden 19 nakažených. Nebude-li mít pražská Fakultní nemocnice Bulovka 90 milionů korun na zaplacení provozu polní nemocnice na výstavišti v Letňanech, bude to podle premiéra Andreje Babiše (ANO) muset zaplatit ministerstvo financí.

Od počátku loňského března, kdy se v Česku objevili první nakažení koronavirem, ministerstvo eviduje víc než 1,66 milionu potvrzených případů nákazy. Denní přírůstky nakažených postupně klesají od začátku letošního března, kdy se ve čtvrté vlně epidemie v Česku dostaly téměř na sedmnáct tisíc.

Podobně ubývá úmrtí s potvrzenou nákazou. V březnu s nemocí covid-19 za den zemřelo až kolem dvou stovek lidí, nyní se zhruba 14 dní drží denní počet úmrtí pod deseti. V Česku s potvrzeným onemocněním covid-19 dosud zemřelo 30 211 lidí.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Nejhorší situace je na jihu Čech

Další vývoj epidemie covidu je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška třeba sledovat po okresech či obcích. Podle něj  je aktuálně nejhorší situace na Českokrumlovsku, Českobudějovicku, Prachaticku a Klatovsku, kde má epidemie stále růstovou tendenci.

Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví dosahuje počet nových případů na sto tisíc obyvatel za týden na Českokrumlovsku 88, na Klatovsku a Českobudějovicku 63 a v okrese Prachatice 57. Nad 25 má incidenční číslo 14 okresů.

Podle Duška je třeba se zaměřit zejména na okresy Český Krumlov a Klatovy. „Oba dva mají stále vysokou záchytovou nálož, mají prorůstové charakteristiky a mají relativně vysokou pozitivitu testů,“ dodal. Podle něj ale zatím více pacientů nesměřuje do nemocnic.

Méně hospitalizovaných i provedených testů

Ve středu bylo v celém Česku hospitalizováno 259 pacientů s covidem, nejméně od první poloviny loňského září. Ve vážném stavu je 36 z nich, nejméně od konce srpna. V mezitýdenním srovnání klesl počet lidí, kteří potřebovali nemocniční péči, o 180, těžkých případů je polovina.

Ubývá také počet provedených testů na koronavirus. Počet antigenních se snížil proti předchozí středě o 64 tisíc na zhruba 110 tisíc, testů metodou PCR bylo přes 23 tisíc, asi o 3 tisíce méně než o týden dřív. Z preventivních testů nákazu ukázala méně než jedna desetina procenta. Diagnostické testy, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky, nákazu potvrdily zhruba u procenta odběrů.

Počet očkovaných dávek za den ve středu klesl pod sto tisíc, zdravotníci jich aplikovali 95 398. V porovnání s úterým i minulou středou to bylo téměř o 18 tisíc méně. Méně než sto tisíc dávek ve všední den píchli zdravotníci naposledy na konci května. Očkovacích dávek bylo dosud v Česku aplikováno 6 198 532, u většiny používaných vakcín jsou k plnému naočkování potřeba dvě dávky. Dokončené očkování má 1 906 525 lidí, což je 17,8 procenta z 10,7 milionu obyvatel Česka.

Nefunkční stahování certifikátů

Ve čtvrtek ráno vyvstal problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na Twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený ve čtvrtek večer. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Za první tři dny si stáhlo certifikát více než tři čtvrtě milionu lidí. Získat ho bylo možné s použitím elektronické identity, občanského průkazu s elektronickým čipem nebo bankovní identity propojené s elektronickým bankovnictvím.

Další možností byla kombinace čísla občanského průkazu a rodného čísla. Nově od středy přibyla možnost i pro lidi bez občanského průkazu, potřebují číslo mobilního telefonu, e-mailovou adresu a datum narození.

Polní nemocnici zaplatí ministerstvo, říká Babiš

Nebude-li mít pražská Fakultní nemocnice Bulovka 90 milionů korun na zaplacení provozu polní nemocnice na výstavišti v Letňanech, bude to muset zaplatit ministerstvo financí. Premiér Andrej Babiš to řekl ve čtvrtek při návštěvě Olomouce.

Podle jeho dosavadních zjištění cenu za pronájem vyjednalo ministerstvo zdravotnictví a nemocnice to dostala příkazem. Polní nemocnice sloužila jako záloha pro případ přeplnění nemocnic pacienty s covidem-19, nebyla však využita.

„Dostal jsem podklady, podle kterých je skutečně Bulovka z obliga. My jsme jako vláda rozhodli o záložní nemocnici, ale neřekli jsme kde a jak, to realizovalo ministerstvo zdravotnictví. Podle podkladů, které jsem dostal, ministerstvo zdravotnictví určilo cenu, vyjednalo cenu a Bulovka to dostala příkazem, domníval jsem se, že to bylo jinak,“ uvedl premiér.

Novinářům v Olomouci řekl, že požádal ráno ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) aby zjistil, kdo určil cenu 29 korun za metr. „Mně se to zdálo od začátku předražené. Proč jsme nešli do O2 Universum, kdo to vyjednal? Je potřeba to prošetřit,“ doplnil Babiš.

Poukázal na to, že Bulovka byla významně oddlužena. „Je potřeba se podívat na jejich hospodaření, zda jsou, nebo nejsou schopni to zvládnout. Myslím, že nemocnice v rámci covidu měly obrovské příjmy. A samozřejmě, pokud Bulovka na to nemá, tak to bude muset ministerstvo financí zaplatit,“ dodal Babiš.

Registrace cizinců na očkování začne o půlnoci

Cizinci, kteří žijí v Česku a nemají zdravotní pojištění, si na registraci na očkování proti koronaviru na některých místech ještě počkají. Největší očkovací centrum v republice v pražském O2 Universu začne očkovat samoplátce až od 18. června, cena bude 800 korun za jednu dávku. Potvrdila to Jitka Zinke, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice, která centrum provozuje.

V Brně se první zájemci dostanou na řadu až od 1. července, v Ostravě už v pátek. Registrace na očkování proti koronaviru pro cizince bez veřejného zdravotního pojištění začíná o půlnoci ze čtvrtka na pátek.

Pražské Národní očkovací centrum nabídne první termíny až týden po otevření registrací. „Potřebujeme prostor pro přípravu naší interní aplikace, spuštění vakcinace samoplátců, registrovaných v Centrálním rezervačním systému, plánujeme od 18. června 2021,“ uvedla Zinke.

Brněnské očkovací centrum na výstavišti začne s očkováním ještě později. „Na očkování cizinců se připravujeme, aktuálně řešíme napojení platební brány na systém, start očkování by měl být od 1. července. Každý všední den zvládneme naočkovat 80 cizinců,“ uvedla Veronika Plachá, mluvčí Fakultní nemocnice Brno, pod kterou centrum na výstavišti spadá.

Oproti Praze a Brnu je příznivější situace v Ostravě, cizincům se zpřístupní termíny do očkovacího centra Černá louka už od zítřka. „FN Ostrava je připravena začít nabízet termíny očkování cizincům, čekáme jen na spuštění celostátního rezervačního systému, který by měl být spuštěn 11. 6.,“ uvedla Iva Piskalová z oddělení komunikace Fakultní nemocnice Ostrava.

Očkovací centra mohou podle ministerstva zdravotnictví samoplátcům účtovat za jednu dávku maximálně 810 korun. „Náklady zahrnují jednak náklady na vakcínu, dále náklady na personál a nelze opomenout ani náklady na logistické zabezpečení a technickou a IT podporu,“ doplnila Zinke.

Výbor vyzval vládu, aby uznávala očkování ve třetích zemích vakcínami schválenými EMA

Sněmovní zahraniční výbor mezitím vyzval vládu k tomu, aby pro české občany, kteří byli ve třetích zemích očkováni proti covidu-19 vakcínami schválenými Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a certifikovanými v Česku, platily při pobytu v tuzemsku totožné podmínky jako pro občany očkované v Česku. Výbor to schválil v usnesení na návrh poslankyně ODS Jany Černochové.

Vzhledem k tomu, že usnesení hovoří o pobytu, netýkaly by se podle něj stejné podmínky pouze přicestování, ale též například využívání služeb. Pro návrh hlasovalo 13 poslanců, dva z SPD se zdrželi.