Druhý den po sobě přibylo pod 200 nakažených. Dokončené očkování má přes dva miliony lidí

V pátek mělo pozitivní výsledek 180 testů na covid-19. Bylo jich opět méně než v předchozím týdnu a nepatrně méně i ve srovnání se čtvrtkem. Denní přírůstky jsou nyní na úrovni odpovídající loňskému srpnu. Reprodukční číslo udávající tempo šíření – nebo spíše slábnutí – epidemie je na hodnotě 0,66, která je vůbec nejnižší za celou její dobu. Nárok na množství preventivních testů bude v červenci stejný jako nyní - 4 antigenní a 2 PCR testy. České televizi to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Druhý pracovní den v řadě byl v pátek denní přírůstek počtu nakažených pod dvěma sty – po čtvrtečních 189 případech jich v pátek přibylo 180. O týden dříve jich ještě bylo přes tři sta. Množství pozitivních případů se tak nyní pohybuje na podobné úrovni jako loni koncem července a v srpnu – nikoli však v červnu a počátkem července, kdy denně přibývalo obvykle pod sto nakažených. Avšak nyní se výrazně více testuje a míra pozitivity se pohybuje kolem jednoho procenta.

Za posledních sedm dní přibylo v celorepublikovém průměru 14 nakažených na sto tisíc obyvatel. Z regionů zůstává nejvyšší incidence v Jihočeském kraji, kde je oproti celému Česku dvojnásobná, tedy 28 případů na sto tisíc obyvatel za týden. Nejhorší je situace ve třech jeho okresech – na Českokrumlovsku přibylo za sedm dní 60, na Českobudějovicku 51 a na Prachaticku 35 nakažených na sto tisíc obyvatel. Na sousedním Klatovsku přibylo 41  případů na sto tisíc obyvatel. Více než dvojnásobek republikového průměru je ještě na Liberecku (30) a Šumpersku (35).

V nemocnicích je nyní 207 lidí nakažených covidem-19, tedy množství srovnatelné s počátkem loňského září. V těžkém stavu je 24 pacientů.

UDÁLOSTI: Firmy se rozhodují, jak v létě přistoupí k testování zaměstnanců na koronavirus (zdroj: ČT24)

Dokončené očkování má přes 2 miliony lidí

Podle údajů ministerstva zdravotnictví podstoupilo v pátek vakcinaci 109 683 lidí. Celkové množství podaných dávek od konce prosince, kdy očkování v Česku začalo, překročil 6,4 milionu. Je to však součet prvních i druhých dávek. Alespoň jednu dávku vakcíny zatím dostalo přes 4,4 milionu lidí. Počet lidí, kteří již mají očkování dokončené, překročil v pátek dva miliony. To je téměř čtvrtina celkového počtu lidí, kteří se zatím očkovat mohou – těch je přes osm milionů.

Ze čtyř milionů lidí, kteří mají přinejmenším načaté očkování, dostalo jen 235 tisíc vakcínu u svého praktického lékaře. Nejlépe zásobuje očkovacími látkami praktiky Zlínský kraj, kde byla desetina dávek podána v ordinacích. Naopak v Ústeckém kraji to bylo jen 2,4 procenta a v Plzeňském 2,7 procenta. 

Praktičtí lékaři nejčastěji podávají očkovací látku od výrobce AstraZeneca, kterou v ordinacích dostalo přes sto tisíc lidí. Po 60 tisích jich bylo očkováno vakcínou Moderna a jednodávkovou Johnson & Johnson. V 15 tisících případů dostali lidé v ordinacích vakcínu Pfizer/BioNTech, kterou většinou podávají hlavně očkovací centra.

Očkovací maraton lákal na noční očkování, někteří zájemci si spletli čas

Očkování byla zasvěcena i noc na sobotu. Noc očkování aneb Očkovací maraton uspořádala některá středočeská očkovací centra. Jejím hlavním cílem bylo přitáhnout k očkování i mladší ročníky. Pokračovala i většinu soboty, nejdelší maraton uspořádalo očkovací místo v Městci Králové, kde začalo v pátek v 8 hodin a skončilo v sobotu v 18 hodin. Nejdříve byli objednaní lidé na přeočkování, poté už začali chodit lidé na první dávky, a to i bez registrace.

„Čekáme, že do sobotního podvečera naočkujeme 850 lidí,“ avizovala již po začátku akce koordinátorka očkování z Městce Králové Lucie Drobík Kolářová. Všechna zapojená očkovací místa dohromady podala přes 5535 dávek. Do maratonu se zapojila kromě královéměsteckého také očkovací centra v Dobřichovicích u Prahy a Nymburku, Beroun se připojil formou půlmaratonu.

V Dobřichovicích bylo i přes noc očkovací místo vytíženo asi z třetiny. Několik desítek lidí, kteří se na noc objednali, nepřišlo. Vyšlo najevo, že se domnívali, že místo v noci mají přijít až odpoledne. Zdravotníci se proto rozhodli, že maraton prodlouží, aby skutečně stihli naočkovat všechny, kdo měli zájem.

Některé firmy plánují testovat po dovolených, i kdyby to již nebylo povinné

Firmy zatím čekají na rozhodnutí vlády, zda a v jakém rozsahu bude pokračovat plošné povinné testování zaměstnanců. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dal v týdnu v Interview ČT24 najevo, že existuje několik variant. Kromě toho, že by mohlo skončit a dál být jen dobrovolné, případně pokračovat v nezměněné podobě, by mohly být testy povinné jen v regionech s horším vývojem epidemie.

Ministerstvo se zřejmě kloní k poslední zmíněné variantě, někteří zaměstnavatelé z méně rizikových krajů ale již plánují, že budou pokračovat v testování i v případě, že povinné již nebude. Zřejmě by na testy nemuseli všichni zaměstnanci, ale část ano. „Asi se budeme nejvíc soustředit na zaměstnance, kteří se vracejí ze zahraniční dovolené,“ plánuje jednatel stříbrské firmy Kermi Petr Holeček.

V souvislosti s návraty z dovolených zachová testování bez ohledu na rozhodnutí vlády také plzeňská společnost Daikin. „Budeme s testováním pokračovat (…) minimálně do doby, kdy se budou lidé vracet po celozávodní dovolené v polovině srpna,“ upřesnil Tomáš Matoušek z personálního oddělení firmy.

O to usiluje i Svaz průmyslu a dopravy, který se kvůli testování již obrátil na ministerstvo zdravotnictví. Podle viceprezidenta svazu Jana Rafaje by každý, kdo se vrátí z dovolené, „měl být testovaný ideálně PCR testem“. Stát by podle něj také měl podpořit testování v těch firmch, kde se nějaké případy covidu-19 objeví.

Zatím vyjasněná není ani otázka, kolik by stát firmám na takové testování přispíval. Do konce června dává 60 korun na test – přičemž se počítá maximálně se čtyřmi testy každého zaměstnance za měsíc. 

Nárok na preventivní testy zůstane stejný

Nárok na množství preventivních testů na covid-19 bude v červenci stejný jako nyní, tedy čtyři antigenní a dva PCR testy měsíčně. České televizi to řekl ministr Vojtěch. Hlavní hygienička přitom v minulosti avizovala, že by od 1. července měly pojišťovny proplácet jen dvě a dvě vyšetření.

„Určitě si myslím, že ještě červenec bude takto nastaven. Zatím ještě nejsme v té fázi, kdy bychom měli více dávek než lidí. Což samozřejmě v určitý čas ještě nastane a pak to bude k debatě, jestli dále nabízet takto široké testování – to si skutečně myslím, že bude okamžik, kdy nikoliv,“ řekl Vojtěch.