„Docházejí nám síly.“ Nemocnice se plní pacienty s covidem, v pátek přibylo přes 14 tisíc případů

Události: Nemocnice se plní pacienty s covidem (zdroj: ČT24)

Nemocnice se dál plní pacienty s covidem-19. Na jednotkách intenzivní péče jich leží přes 500. Čísla dál porostou a podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) může do dvou týdnů intenzivní péči potřebovat zhruba jednou tolik pacientů. Situace se liší kraj od kraje a vyloučit se proto nedají ani převozy nemocných. V pátek přibylo v Česku podruhé v tomto týdnu přes čtrnáct tisíc potvrzených případů, bylo jich 14 199.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

„Je možné, že se skutečně budeme blížit k tisícovce hospitalizací na jednotce intenzivní péče, to se skutečně může stát,“ sdělil Vojtěch s tím, že možná nastanou i transfery pacientů do méně postižených krajů. V současné době je hospitalizováno přes 3800 pacientů s koronavirem, jejich počet se tak od minulého pátku zvýšil zhruba o tisícovku.

Nemocnice napříč Českem postupně navyšují kapacity pro pacienty s koronavirem. Celá oddělení mění na covidové jednotky, přesouvají personál. Řada zařízení taky ruší plánované operace. Tedy ty, které se odložit dají.

Například Daniel Lundák měl pozitivní test na covid zhruba před dvěma týdny. Po pár dnech se začal jeho zdravotní stav horšit. Velmi těžko se mu dýchalo, proto mu manželka zavolala sanitku. Teď je v péči lékařů ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Očkovaný není. Spoléhal na vlastní imunitu. „Byla to velká chyba, protože jsem netušil, že to může mít takové důsledky,“ sdělil redaktorce ČT.

Oddělení ve zmíněné nemocnici funguje jako JIP pro covidové pacienty nepřežitě už přes rok. Kapacita tam je 25 míst, od října je plná. Zatímco dřív tu leželi hlavně senioři, teď jsou to lidé ve středním věku.

„Je masivní příval pacientů, kteří vyžadují hospitalizaci, protože jsou dušní a potřebují kyslíkovou podporu, tak to pociťujeme čtrnáct dní. Je to velmi náročné jak psychicky, tak fyzicky a už nám docházejí síly,“ sděluje vedoucí lékařka covidové JIP FN Královské Vinohrady Kateřina Vonášková.

Setkává se i s pacienty, kteří očkovaní jsou, ti ale podle ní mívají mírnější průběh. Nemocní tu leží taky na dalších odděleních a od příštího týdne se budou kapacity ještě rozšiřovat. „Postupně uzavíráme běžné provozy a měníme je na covidový provoz. Budeme teď rušit neurochirurgii a také převádět na covidová lůžka,“ uvádí ředitel FN Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Armáda bude možná pomáhat i v dalších zařízeních

Podobné je to i v dalších nemocnicích. Fakultní nemocnice Ostrava zřídila další covidové oddělení z lůžkové části oční kliniky teprve v pátek, a už teď je v něm osm pacientů. Celkově se pak v této nemocnici starají o víc než 120 takových pacientů. Ve vážném stavu jich je zhruba desetina.

To v kyjovské nemocnici je teď kvůli covidu přes 30 lidí – i tady pro ně museli vyčlenit další lůžka. Běžné infekční oddělení už kapacitně nestačilo. Počet pacientů s covidem se v kyjovské nemocnici za týden zdvojnásobil, zařízení proto omezilo plánované operace na urologii a ortopedii, do provozu jiných dvou oddělení sáhlo už minulý týden.

„De facto se jedná o všechny operace, které lze odložit, samozřejmě akutních výkonů se to netýká,“ prohlásil mluvčí Nemocnice Kyjov Filip Zdražil.

Pokud se bude situace dál horšit, nevylučují, že požádají o pomoc armádu. Od pondělí budou vojáci v osmi zařízeních Olomouckého a Zlínského kraje. Další se zřejmě přidají. „Evidujeme další žádosti, které přichází z dalších krajů, ty budeme postupně vyhodnocovat a zabezpečovat podle jejich priorit,“ řekla mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková.

Od příštího týdne se také budou muset povinně testovat pracovníci v nemocnicích, kteří dosud nejsou očkovaní. Třeba na oddělení vinohradské nemocnice se to ale nebude týkat nikoho.

Ministerstvo zakoupí další monoklonální protilátky

Zabránit těžkému průběhu nemoci může včasné podání monoklonálních protilátek. V Česku už je dostalo přes šest tisíc lidí. Ministerstvo zdravotnictví teď plánuje dokoupit další zásoby.

„Je důležité skutečně protilátky podat do sedmi dnů po pozitivním testování na covid nebo do deseti dnů od začátku příznaků,“ sděluje vrchní sestra z II. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice Karolína Vaicová

Dostat je můžou všichni starší 65 let. A taky ti, kterým je aspoň dvanáct let, váží alespoň 40 kilo a hrozí jim těžký průběh nemoci. Typicky obézní, diabetici, onkologičtí pacienti nebo lidé s chronickou obstrukční nemocí plic. Kritérií je ale víc.

Proto by se měl každý poradit se svým ošetřujícím lékařem, ten taky vypisuje žádanky. Protilátky se navíc mohou podat i preventivně. Třeba ve chvíli, kdy přijde dítě pozitivní ze školy a bydlí spolu s babičkou. Tam je včasné podání ještě důležitější. „Člověk, který má nějaký rizikový kontakt s nějakým C+ pacientem, tak musí potom do čtyř dnů dostat monoklonální protilátky,“ uvádí praktická lékařka Lucie Jordáková.

Kompletní seznam míst, včetně kontaktů, kde monoklonální protilátky podávají, je na stránce ministerstva zdravotnictví. Lékař by měl na vybrané místo zavolat a pro pacienta domluvit konkrétní termín.

Laboratoře odhalily o pěti tisíc případů víc než před týdnem

V Česku v pátek přibylo 14 199 nově nakažených. Páteční nárůst byl druhý nejvyšší v tomto týdnu po úterý, kdy bylo 14 555 nově nakažených, což bylo i nejvíce od poloviny března. Nejhorší epidemická situace je na Moravě a ve Slezsku. V Olomouckém kraji týdenní incidence překročila tisíc případů, v Jihomoravském, Moravskoslezském a Zlínském kraji je nad 800. Naopak nejméně nově nakažených za týden na 100 tisíc obyvatel je v Karlovarském kraji, a to 229.

Od začátku epidemie loni v březnu se v Česku novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo na 1,87 milionu lidí, z toho 31 431 lidí zemřelo. Na pátek podle informací na webu ministerstva zdravotnictví připadá 36 úmrtí. Nejvíce zemřelých v týdnu evidují statistiky zatím za středu, a to 68.

Laboratoře v pátek otestovaly 123 tisíc lidí, asi o 8 tisíc více než před týdnem. U preventivních testů bylo pozitivních 4,2 procenta vzorků, o týden dřív to bylo 2,6 procenta. V případě epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, stoupl za týden podíl pozitivních o 3,5 procentního bodu na 13,2 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se podíl pozitivních zvýšil z 28,1 na 37,3 procenta.

Očkovacích dávek proti koronaviru v pátek dali zdravotníci podle dat ministerstva na 50 tisíc, což bylo v týdnu nejvíce. V mezitýdenním srovnání jich ale bylo zhruba o 7500 méně. Celkový počet dávek vakcíny aplikovaných od začátku očkování na konci loňského roku je přes 12,7 milionu. Na 6,2 milionu lidí má očkování ukončeno.