Do Vyškova se slétla československá letadla. Dorazil Delfín, Albatros i Baťův letoun

Ve Vyškově v sobotu vyvrcholil Slet československých letadel. Na akci, která se původně měla konat letos na jaře, se sešlo jednadevadesát účastníků. Piloty i návštěvníky potěšilo hlavně slunečné počasí. Letošní ročník se zaměřil na proudovou éru československého letectví.

Odložení sletu až na podzimní termín se nakonec podle pořadatelů ukázalo jako dobrý nápad díky slunečnému počasí, které se do Česka vrátilo tento týden. 

Na sraz se registrovalo sto dvacet dva zájemců, do Vyškova se jich nakonec dopravilo devadesát jedna. „Je to podobné jako na srazu veteránů, u starších strojů se objevují nečekané komplikace, a navíc dnes ráno na řadě míst v Česku byly mlhy, proto si někteří nakonec přílet rozmysleli,“ vysvětlil hlavní organizátor Michal Masař. 

Slet československých letadel do Vyškova zavítal poprvé. Nezisková letecká událost je zaměřena na oslavu československého leteckého průmyslu. Akce se každý rok koná na jiném místě, je určená primárně pro odbornou veřejnost, ale i laici si přišli na své. Letadla si mohli prohlédnout z vyhlídkové terasy.

Baťův letoun, Albatros i Delfín

Letošní ročník se zaměřil na proudovou éru československého letectví, ale nejen na ni. K vidění byl například L-29 Delfín, Baťův letoun Lockheed Electra L-10A nebo letoun L-39 Albatros. Dobu výcviků v padesátých letech připomněl Let C-11, který byl licenčně vyráběn v Československu.

Slet letadel začal v pátek, v sobotu byl hlavní programový den a část pilotů po něm už Vyškov opustila. Na neděli jsou naplánované hlavně odlety, někteří piloti se ale budou přeškolovat na jiné typy letadel.