Dcera Zdeňka Milera dál nesmí vydávat svou knihu s Krtečkem. Neuspěla u Nejvyššího soudu

Nejvyšší soud odmítl dovolání Kateřiny Milerové ve sporu o vydávání knih s Krtečkem. České televizi to potvrdila Hana Černá z Krajského soudu v Praze, který spor původně řešil. Dcera výtvarníka Zdeňka Milera chtěla u Nejvyššího soudu zvrátit pravomocný zákaz vydávat knihu „Krtek na návštěvě“, o němž loni v září rozhodl pražský vrchní soud.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu o dovolání již bylo doručeno účastníkům řízení. Nejvyšší soud rozhodl tak, že dovolání se odmítá,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá.

Spor mezi dcerou výtvarníka Kateřinou Milerovou a správkyní Milerova dědictví Milenou Fischerovou řeší soudy už od roku 2016. Podle správkyně je licenční dohoda, kterou Milerová se svým otcem uzavřela v roce 2011, neplatná. Neobsahuje totiž ujednání o odměně. Výtvarnice tak podle Fischerové neměla a nemá oprávnění k nakládání s dílem, tedy s postavou Krtečka.

Ke stejnému názoru v minulosti dospěl pražský krajský soud, rozhodnutí loni v září potvrdil i Vrchní soud v Praze. Pravomocně tak zakázal Milerové prodávat knihu „Krtek na návštěvě“ a nařídil jí, aby neprodané výtisky z trhu stáhla. Nyní přichází i verdikt Nejvyššího soudu. 

Nejde přitom o jediné licenční neshody v rodině. Fischerová, která ze své pozice musí chránit Milerův majetek i proti samotným dědicům, vede další spor s výtvarníkovou vnučkou Karolínou. I ta poskytuje licence na Krtečka na základě smlouvy, kterou soud v březnu pravomocně prohlásil za neplatnou. Karolína Milerová mimo jiné před několika lety zahájila spolupráci s čínskými tvůrci a společně představili seriál „Krtek a panda“.