Další změny u voleb. Část poslanců chce znovu otevřít korespondenční volbu nebo hlasování nezletilých

Události: Korespondenční volba a právo nezletilých volit (zdroj: ČT24)

Sněmovna prosadila pevný termín pro konání krajských, senátních a obecních voleb. Teď přichází část poslanců s tím, že by se vybraného hlasování mohli účastnit i nezletilí. Vládní koalice chce zase znovu řešit na plénu projednávání korespondenční volby, která má usnadnit hlasování lidem v zahraničí.

Komunální volby určují, kdo bude čtyři roky řídit obec. Tito politici jsou lidem nejblíže, a i proto by podle hnutí STAN měli mít možnost vybírat už šestnáctiletí voliči.

„Přeci jen dnešní mladá generace na rozdíl od té předchozí dokáže jinak pracovat s informacemi, a prostě měli bychom jim dát šanci,“ míní první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

A zvýšit by se podle hnutí mohla i volební účast. Vloni k urnám přišlo přes 46 procent voličů. Koaliční politici se debatě nebrání, ale připomínají, že prioritou je zavedení korespondenční volby pro lidi v zahraničí. Návrh už měsíce leží ve sněmovně. Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob pevně věří, že se k němu poslanci dostanou zkraje příštího roku a že jsou připraveni pro korespondenční volbu trávit ve sněmovně i noc.

„Naše úřady nemohou být všude, diplomaté nemohou být všude, některé země jsou opravdu velké a je dobře, že máme volební místnosti při zastupitelských úřadech, ale občanů v zahraničí žije daleko víc,“ konstatoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Opozice je proti

Jednoznačné ne pak v případě úpravy věkové hranice i zavedení korespondenčního hlasování zaznívá od opozice. A to už řadu měsíců. Jako řešení vidí třeba posílení konzulárních pracovišť.

„Existují i jiné možnosti než korespondenční volba, u které je riziko, že by mohla destabilizovat náš řekněme robustní, kvalitní volební systém,“ uvedl předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO).

„Korespondenční volba je v Česku protiústavní, protože v Ústavě je napsáno, že volby jsou tajné a korespondenční volba nemůže být tajná, a musí být kontrolovatelná,“ zmínil předseda poslanců SPD Radim Fiala. V řadě světových zemí dokáží tajnou korespondenční volbu zorganizovat.

Při posledních volbách do sněmovny hlasovalo v zahraničí přes třináct tisíc lidí. Drtivou většinu hlasů odevzdali koaličním stranám, opozice jich získala jen stovky.