Čínská a ruská vakcína rozdělují. Část politiků by je povolila bez evropského razítka

Události: Spory o čínskou a ruskou vakcínu (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš (ANO) se vyjádřili, že by umožnili dobrovolné očkování ruskou a čínskou vakcínou bez schválení Evropskou lékovou agenturou (EMA). Babiš později volil opatrnější slova. S takovým očkováním rozhodně nesouhlasí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ani většina poslanců. Podle průzkumu by vakcíny bez evropského razítka nechtěla ani drtivá většina obyvatel.

V úterý prezident jednal se zástupci čínské firmy Citic, kteří chválili vakcínu firmy Sinopharm. Ve středu už o ni Čínu žádal, prý na popud premiéra. „Dobrou zprávou je, že podle informací českého velvyslanectví se čínská strana rozhodla české žádosti okamžitě vyhovět,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Pro Peking je podle zpravodajky ČT v Asii Barbory Šámalové vakcínová diplomacie nástrojem k napravení reputace a umlčení mezinárodní kritiky za to, že koronavirus v počátcích tajil. Čína slíbila půl miliardy dávek už 45 hlavně rozvojovým zemím.

Kvůli nedostatku veřejných dat ale přetrvávají obavy ohledně účinnosti a bezpečnosti. Příbalový leták vakcíny Sinopharmu uvádí 73 vedlejších účinků. Laboratoř, která ji vyvinula, je spojená s některými skandály, například s vadnými vakcínami pro kojence nebo s padělanými údaji u vakcíny proti tetanu.

Zpráva o žádosti z Česka vzbudila zájem na čínských sociálních sítích. Vesměs nacionalistické komentáře oslavují sílu a velkorysost Číny a vysmívají se podporovatelům Tchaj-wanu.

Premiér Babiš později o Sinopharmu hovořil opatrněji: „Pokud to nakonec EMA schválí a rozdělí se to mezi členské státy, možná některé členské státy to nebudou chtít, tak by to určitě bylo dobrovolné, aby si lidé vybrali.“

Povolení vakcíny bez certifikace

Očkování vakcínou bez certifikace by muselo povolit ministerstvo zdravotnictví. Jeho šéf Jan Blatný (ANO) k tomu nevidí důvod. I proto, že podle něj bude dost dávek registrovaných očkovacích látek. „Nebude možné tuto vakcínu hradit pojišťovnami, výkon očkování nebude lékařům hrazen a očkovaní touto látkou nedostanou certifikát,“ uvedl ve středu v Poslanecké sněmovně. Příští týden dostane Česko mimořádnou dodávku očkovací látky Pfizer/BioNTech. Sto tisíc dávek ze solidarity přenechají ostatní státy Evropské unie kvůli kritickému vývoji.

Sněmovní opozice očkování bez evropského razítka odmítá s výjimkou SPD a komunistů. Těm by stačilo doporučení českého lékového úřadu. „Když posuzuje léky na řadu nemocí, tak proč by nemohl posuzovat právě tuto vakcínu,“ myslí si předseda KSČM Vojtěch Filip.

„V případě jakýchkoli komplikací to jde za státem. Podle mě je to naprosto nereálné,“ oponuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 a lékař Vlastimil Válek.

Premiér i prezident mluví i o možných dodávkách ruské látky Sputnik V. U té ve čtvrtek začal první krok k evropskému kontrolnímu procesu. Jak dlouho bude schvalování trvat, zatím není jasné, ale ostatní vakcíny potřebovaly v průměru tři měsíce. V případě Sputniku V také záleží na tom, kde se bude vyrábět. Pokud by to bylo v Rusku, Evropská komise už dopředu oznámila, že bude požadovat důkladnou inspekci tamních továren.

Postoj společnosti k vakcínám

Jak vnímá očkování veřejnost, zjišťovala před dvěma týdny agentura STEM/MARK v průzkumu pro Českou televizi. Víc než dvě třetiny dotázaných očkování Sputnikem V nebo Sinopharmem odmítly, pokud je neschválí Evropská léková agentura. Skoro každý pátý by si ruskou látku už teď aplikovat nechal. Tu čínskou pak každý osmý tázaný člověk.

Obecně vyjádřila ochotu nechat se vakcinovat proti covidu víc než polovina oslovených. Přibližně třetina to naopak odmítá.

Výzkum o ochotě očkovat se ruskou nebo čínskou vakcínou bez schválení
Zdroj: ČT24