Česko zatím nebude plošně zabavovat auta s ruskými SPZ

Události: Česko zatím nebude plošně zabavovat auta s ruskými značkami (zdroj: ČT24)

Česko zatím auta s ruskými poznávacími značkami plošně zabavovat nebude. ČT to řekla mluvčí celní správy Hana Prudičová s tím, že vozy už byly jednou vpuštěny do schengenského prostoru. Zmíněnou pravomoc nově dává směrnice Evropské komise. Polsko, Finsko a pobaltské státy už v minulých dnech oznámily, že v Rusku registrovaná auta nebudou na své území pouštět.

V Praze žije a podniká rodina sankcionovaného zbrojaře Borise Obnosova. Jeho zeť Rostislav Zorikov se často na sociálních sítích chlubil luxusními vozy s českými i ruskými registračními značkami. „Co nás vyvedlo z míry a nad čím jsme pozdvihli obočí, je množství jeho luxusních vozů,“ podotkla spolupracovnice kritika Kremlu Alexeje Navalného Marija Pevčichová.

Evropské státy sousedící s ruskou hranicí nově už vjezd aut s těmito značkami zakázaly. „Považuji to za velmi efektivní způsob, jak zasáhnout obchod s ruskými entitami, protože se to samozřejmě dotkne pohybu zboží,“ okomentoval právník z organizace Rekonstrukce státu Lukáš Kraus.

Česko omezení pro vozy s ruskými značkami zatím neplánuje. „Nemáme vnější hranici mimo Evropskou unii. To znamená, že tenhle problém budou řešit zřejmě na vstupu do Evropské unie,“ zdůvodnil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Na vnitřním trhu nebudeme zabavovat zboží a osobní automobily ruským občanům, protože byly již jednou propuštěny na vnitřní trh a jsou součástí území Evropské unie,“ doplnila Prudičová.

Obstavený majetek k obnově Ukrajiny

Čeští politici naopak po vzoru Estonska uvažují o změně legislativy umožňující použít už obstavený majetek k obnově Ukrajiny. „Ta úvaha samozřejmě správná je, ale musíme také dbát na právní aspekty,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Dvořák na to konto řekl, že pokud současná legislativa nevyhovuje záměrům, které Česko má, bylo by ji případně potřeba změnit. „Vždy to musí být podle práva, byť se jedná o zmrazený majetek Rusů,“ poznamenala šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Česko zatím zmrazilo Rusům majetek asi za deset miliard korun – mimo jiné i firmu zbrojaře Obnosova. Ten stejně jako jeho zeť Zorikov figuruje na českém sankčním seznamu, a to od letošního srpna. Podle odhadů realitních makléřů má rodina v Praze stále majetek zhruba za 150 milionů korun.