Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku Československa

Události: 106. výročí vzniku Československa (zdroj: ČT24)

Češi si v pondělí připomněli 106. výročí vzniku samostatného Československa. Prezident Petr Pavel i premiér Petr Fiala (ODS) položili věnce u památníku na Vítkově. Pavel také jmenoval nové generály a na Pražském hradě večer předal státní vyznamenání. Pietní akce a slavnostní ceremoniály se uskutečnily i v dalších městech.

Vojáci na čestný dvůr památníku na Vítkově jako každoročně přinesli historické armádní prapory za zvuků husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci. Vojenská hudba zahrála také státní hymnu. Po položení věnců zazněla na památku padlých vojáků Večerka a čestná salva. Na závěr piety vojáci odkráčeli slavnostním pochodem a nad památníkem prolétly tři vrtulníky Viper a Venom, dva bitevníky Alca a dvě stíhačky Gripen.

U hrobu Neznámého vojína položili věnce Pavel, Fiala, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), náčelník generálního štábu Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová (ODS), pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a arcibiskup Jan Graubner. Pietního aktu se zúčastnili také zástupci opozice, například předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová a stínový premiér ANO Karel Havlíček. Památku padlých vojáků přítomní uctili minutou ticha.

Pietu na Vítkově doprovodil přelet armádních letadel a vrtulníků
Zdroj: ČTK/Kateřina Šulová

Křehkost hodnot

„O svoji nezávislost, o svoji demokracii, o svoji svobodu se musíme starat,“ řekl Fiala s poukazem na křehkost těchto hodnot. Státní svátek připomíná podle něj také statečnost a odhodlání předků, kteří završili desetiletí trvající úsilí o vznik samostatného státu. Tyto hodnoty je nutné uhájit a předat dalším generacím, dodal.

Vystrčil parafrázoval známou větu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, že „demokracii už Československo má, teď ještě potřebuje demokraty“. „Vzhledem k tomu, co se děje kolem nás, bychom měli zejména pomáhat,“ dodal ve zjevné narážce na boj Ukrajiny proti ruské agresi.

Pekarová Adamová popřála státu a jeho občanům svobodnou a demokratickou budoucnost. Občané o tom mohou sami rozhodnout ve volbách nebo se i angažovat, řekla. Podle Řehky armáda navazuje na tradici legionářů. Schillerová uvedla, že vznik samostatného státu byl obrovský milník, který je třeba připomínat mladým lidem.

Pietní akt k 106. výročí vzniku Československa (zdroj: ČT24)

Jmenování generálů

V poledne Pavel na Hradě povýšil do generálských hodností osm mužů. Do hodnosti generálmajora prezident jmenoval ředitele Vojenského zpravodajství Petra Bartovského, náčelníka Vojenské policie Jiřího Ročka, náměstka policejního prezidenta Tomáše Kubíka, zástupce náčelníka generálního štábu české armády Pavla Lipka a šéfa Generálního ředitelství cel Marka Šimandla.

Generálporučíkem se stal ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis.

Do hodnosti brigádního generála Pavel jmenoval zástupce ředitele sekce plánování schopností ministerstva obrany Miroslava Havelku a prvního zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Přemysla Horáčka.

Jmenování nových generálů (zdroj: ČT24)

Uctění památky legionářů

Československá obec legionářská uspořádala u pomníku na pražském náměstí Pod Emauzy vzpomínkové setkání k uctění památky padlých legionářů. Zúčastnili se ho zástupci parlamentních komor, představitelé armády i sokolové. „Za vznikem samostatného Československa stáli lidé, jejich oběti, odvaha a jejich odhodlání a nebýt legionářů, Česká republika by pravděpodobně neexistovala,“ řekl na setkání Vystrčil.

„Potřebujeme do našich životů vnést palčivou otázku: Co jsem připraven obětovat pro vlast, kromě deseti minut psaní postů na Facebooku? Československé legie a hrdinové, kteří je tvořili, mohou být inspirací i dobrou odpovědí,“ poznamenala místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová (STAN).

V kostele svatého Jana Nepomuckého na Hradčanech se v rámci oslav státního svátku konala Modlitba za domov, kterou uspořádala Ekumenická rada církví ve spolupráci s Českou biskupskou konferencí. Vedl ji pražský arcibiskup Jan Graubner a předseda Ekumenické rady církví Tomáš Tyrlík.

Veřejnosti se při dni otevřených dveří zpřístupnila například Strakova akademie, kde úřaduje vláda, sněmovna, Senát nebo budovy ministerstva školství, zemědělství a průmyslu a obchodu.

Hlava státu večer tradičně ve Vladislavském sále udělila státní vyznamenání.

Ukázky z bitvy i běh

Vzpomínkové akty dále uspořádali třeba v Lánech, Brně, Ostravě, Pardubicích, Olomouci, Berouně, Kutné Hoře, České Lípě, Chrudimi nebo ve Znojmě. Mladoboleslavské Letecké muzeum Metoděje Vlacha výročí připomnělo vojenskými ukázkami z bitvy u Zborova, do které se v první světové válce významně zapojili českoslovenští legionáři.

V Hradci Králové se u příležitosti výročí rozezněl čtvrtý největší zvon v zemi – Augustin. Do několika obcí na Brněnsku zase „přijel“ i první prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který už šest let ožívá díky Vítězslavu Čermákovi ze spolku Čechora.

V 65 tuzemských městech a obcích a ve čtrnácti světových se konal Sokolský běh republiky. Jen v Praze odstartovalo sedm set lidí, napříč Českou republikou pak víc než osm tisíc.