Česko bude hlasem Izraele v Evropě, řekl Fiala na demonstraci. Sešli se i příznivci Palestiny

Česko bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) hlasem Izraele v Evropě. Řekl to ve středu na shromáždění na podporu Izraele na Staroměstském náměstí v Praze. Na akci pořádané Federací židovských obcí se po 16. hodině sešly stovky lidí. Shromáždění má podle federace vyjádřit solidaritu s Izraelci po říjnovém útoku palestinského teroristického hnutí Hamás a také upozornit na celosvětový nárůst antisemitismu. O něco později se na Václavském náměstí sešli také podporovatelé Palestiny.

Hnutí Hamás zaskočilo 7. října Izrael masivním teroristickým útokem z palestinského Pásma Gazy na jih Izraele, kde podle tamních úřadů pozabíjelo na 1400 lidí, většinou civilistů, a přes 200 jich odvleklo do pásma. „To, co se odehrálo 7. října, pro to se těžko hledají slova,“ prohlásil na shromáždění český premiér. Byla to podle něj brutalita bez hranic a útok na lidskost.

„Izrael nezbytně potřebuje přátele,“ zdůraznil Fiala. Česko je podle něj jedním z nich a bude pro Izraelce jejich hlasem v Evropě. Premiér uvedl, že to slíbil také svému izraelskému protějšku Benjaminu Netanjahuovi při návštěvě v Tel Avivu minulý týden.

Většina účastníků dorazila s izraelskými vlajkami. Lidé měli také transparenty s fotkami izraelských dětí i dospělých unesených Hamásem. Ke konci shromáždění přišli na Staroměstské náměstí také podporovatelé Palestiny s transparenty upozorňujícími na palestinské oběti konfliktu. Transparent požadující ukončení zabíjení a okupace se na chvíli objevil i na věži Staroměstské radnice.

Připraveni byli i těžkooděnci

Přestože účastníci shromáždění pořádaného Federací židovských obcí požadovali, aby policisté skupinu podporující Palestinu z náměstí vykázali, strážci zákona jim nevyhověli. Zhruba tři desítky lidí však obestoupili, aby se skupiny nedostaly do konfliktu. Připravení byli i těžkooděnci. Podporovatelé Palestinců po 17:00 pokojně odešli směrem k Václavskému náměstí. Krátce předtím skončilo i shromáždění na podporu Izraele.

Na shromáždění nazvaném Společně pro Izrael vystoupili také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková či vrchní zemský rabín Karol Sidon. Federace židovských obcí chce podle svého vyjádření na webu pietou uctít oběti útoku Hamásu na Izrael. „Stále je více než 230 rukojmích, z toho mnoho dětí a žen, unesených a držených teroristy v pásmu Gazy. Jejich návrat musí být bezpodmínečně umožněn,“ konstatovala organizace.

Zhruba dvě stovky lidí se sešly na Václavském náměstí na demonstraci na podporu Palestinců v konfliktu s Izraelem. Kolem 18:30 vyšli na pochod centrem Prahy a bezmála tříhodinový protest zakončili na Klárově. Akci přihlížely asi dvě desítky lidí s izraelskými vlajkami, do konfliktu s podporovateli Palestinců se podle zpravodaje ČTK nedostali.

Účastníci shromáždění na Václavském náměstí měli palestinské vlajky a transparenty na podporu Palestiny nebo proti izraelskému vojenskému zásahu v Pásmu Gazy. Řečníci v projevech mluvili o tom, že Izrael porušuje lidská práva, když zabíjí civilisty.

Pochod Prahou

Po zhruba hodině od počátku demonstrace se její účastníci vydali na pochod směrem ke Staroměstskému náměstí. Cestou skandovali heslo v angličtině vyzývající k osvobození Palestiny (Free Palestine!) a další protiválečná a propalestinská hesla. Průvod pokračoval ke Staroměstskému náměstí a následně se zastavil na nedalekém Malém náměstí. Zde protest pokračoval dalšími proslovy. Posléze se demonstranti vydali za stálého skandování dál až na Klárov, kde po posledních proslovech akce kolem 20:30 skončila.

Pořadatelem akce je iniciativa Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě. Iniciativa svolala protest proti odvetným krokům v Pásmu Gazy, ke kterým přistoupil Izrael po útocích Hamásu, již minulý týden. Sešly se na ní stovky lidí.

Izrael po útoku teroristů zahájil bombardování Pásma Gazy a následnou pozemní operaci. Úřady v pásmu, kde Hamás vládne a které ovládá, tvrdí, že při odvetných izraelských útocích od té doby zahynulo více než 8500 Palestinců. Informace ovšem nelze nezávisle ověřit. Izrael prohlásil, že cílem jeho operace je vykořenit Hamás.