Červencová nezaměstnanost stoupla na 3,8 procenta

Nezaměstnanost v Česku v červenci vzrostla na 3,8 procenta, v červnu i květnu činila 3,6 procenta. Lidí bez práce bylo ke konci července 283 011, oproti předchozímu měsíci o 10 327 více. Volných pracovních míst bylo osmý měsíc za sebou méně než zájemců o práci, oproti předchozímu měsíci jich ubylo 1526 na 262 026. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR. Loni v červenci byla nezaměstnanost o tři desetiny procentního bodu nižší, tedy 3,5 procenta.

„Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání byl v červenci o 20 985 vyšší než počet registrovaných volných pracovních míst. Převis poptávky nad nabídkou práce tak trvá již osmý měsíc v řadě,“ shrnul Úřad práce ČR.

Mírný nárůst nezaměstnanosti během prvního prázdninového měsíce je podle něj důsledkem běžného sezonního vývoje. „Stojí za ním i snížená aktivita firem v oblasti přijímání nových zaměstnanců, která je pro letní měsíce typická. Evidujeme také začínající zájem o trh práce u čerstvých absolventů. Obecně se podíl nezaměstnaných osob stále drží na nízkých číslech, a ČR si tak dlouhodobě vede velmi dobře v porovnání s dalšími zeměmi EU,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Meziměsíční nárůst ve všech krajích

Nezaměstnanost meziměsíčně vzrostla ve všech 14 krajích a v 75 ze 77 okresů, klesla jen na Sokolovsku a Jesenicku. Nejvyšší nezaměstnanost byla minulý měsíc v Ústeckém kraji se šesti procenty. Naopak nejnižší nezaměstnanost měla Praha a Kraj Vysočina, kde shodně činila 2,9 procenta. Mezi okresy byla nezaměstnanost nejvyšší stejně jako v červnu na Mostecku, kde dosáhla 8,6 procenta. Naopak nejnižší podíl nezaměstnaných byl v okrese Praha-východ, kde práci hledalo 1,5 procenta lidí.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v červenci v celostátním průměru 1,1 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl na Karvinsku, kde připadalo 10,6 uchazeče na jednu pozici. Na opačném konci žebříčku bylo Mladoboleslavsko a okresy Praha-východ a Praha-západ s 0,3 uchazeče na jedno nabízené místo.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Česku v červenci 261 219. Předchozí měsíc jich bylo téměř o jedenáct tisíc méně.

Analytici: Za růstem jsou sezonní důvody i slabá ekonomika

„Červencová míra nezaměstnanosti vzrostla, což je výsledkem několika faktorů, především ekonomických tlaků a sezonních vlivů. Firmy během letních měsíců tradičně méně nabírají kvůli dovoleným, poptávka po sezonních pracovnících je navíc v letošním roce nižší než obvykle. Dalšími faktory jsou slabý růst průmyslové výroby a nízká zahraniční poptávka,“ uvedl generální ředitel společnosti Randstad ČR Martin Jánský.

„Nárůst počtu nezaměstnaných je v červenci pravidlem, a to vzhledem k registraci čerstvých absolventů škol na úřadu práce. Letos ovšem zažil úřad práce nevídaný nápor nejen kvůli absolventům, ale také kvůli propouštění v řadě podniků. Nově zaevidováno bylo 41 tisíc osob – o deset tisíc víc než v červnu a o téměř pět tisíc víc než loni v červenci,“ upozornil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Připomněl, že čtvrtý měsíc v řadě klesá počet volných míst. „Dobrou zprávou je, že většina nezaměstnaných nachází novou práci rychle,“ dodal.

„Červencový mírný nárůst nezaměstnanosti navzdory sezonním brigádám, které nezaměstnanosti zpravidla jednu, dvě desetiny procenta umažou, potvrzuje mírné ochlazení pracovního trhu. Tento vývoj by mohl ve zbytku roku pokračovat a nezaměstnanost by se mohla přehoupnout přes čtyřprocentní hranici. I tak ale zůstane jednou z nejnižších, ne-li nadále nejnižší v Evropské unii,“ míní expertka PwC na řízení lidských zdrojů Andrea Linhartová Palánová.

Růst podílu nezaměstnaných nad čtyři procenta předpokládá i analytik ČSOB Dominik Rusinko. „Navzdory nepřesvědčivému výkonu české ekonomiky ale zatím nehrozí plošné propuštění. K dalšímu ochlazování pracovního trhu však bude docházet zejména z důvodu slabého výkonu zpracovatelského průmyslu,“ míní.

Hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil ale upozornil, že i přes současný růst nezaměstnanosti zůstává pracovní trh napjatý. „Aktuálně tedy dochází spíše k návratu k normálnějším hodnotám. Vzhledem k integraci významného množství uprchlíků z Ukrajiny, nevalné kondici celé tuzemské ekonomiky a již déle než dva roky trvajícímu ochlazování průmyslového sektoru lze naopak konstatovat, že se pracovní trh drží v obdivuhodné kondici,“ uvedl.

Také podle Sobíška se český trh práce přibližuje rovnováze. „Současná úroveň nezaměstnanosti zůstává dostatečně nízká na to, aby začala být pokládaná za makroekonomický problém. Ani její další předpokládané lehké zvyšování během zbytku léta a na podzim na tomto obrázku zřejmě nic nezmění,“ dodal.