Absolventská práce šéfky Nečasova kabinetu budí pochyby

Praha - Vysokoškolské práce šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové mají údajně nedostatky, tvrdí týdeník Reflex. Vlivná spolupracovnice premiéra podle něj napsala svoji bakalářskou práci na základě nepravdivých faktů a magisterskou prý zčásti doslovně zkopírovala, aniž by správně uvedla zdroj. Na informace Reflexu zatím Nagyová veřejně nereagovala.

Nečasova spolupracovnice vyhotovila magisterskou práci nazvanou „Mediální podpora Národního akčního plánu ke sjednocení a transformaci systému péče o ohrožené rodiny“, kterou také v roce 2011 obhájila v rámci kombinovaného studia na soukromé Univerzitě Jana Ámose Komenského. Týdeník Reflex napsal, že vysoká úřednice ve své práci zkopírovala někdy i několik stran z analýz ministerstva práce a sociálních věcí, z nichž hojně cituje. Na MPSV v minulosti pracovala pod Nečasem. U jedné z citací o rozsahu dvou stran prý Nagyová dokonce ani neuvádí zdroj.

Vedoucí práce Radek Mezulánik ale namítá, že o udělení titulu nerozhoduje pouze diplomová práce a student musí své kvality prokázat na více než třiceti odborných předmětech. Podle Vladimíra P. Polácha z Univerzity Palackého v Olomouci je ale citace na několik stran nepřípustná.

Zájem médií nedávno vyvolaly také studijní práce bývalé šéfky kabinetu ministra školství Josefa Dobeše Jany Machálkové nebo starosty Prahy 11 Dalibora Mlejnského, kteří na univerzitě J. A. Komenského také studovali.