Plníme si sny z mládí, tvrdí motorkáři šedesátníci

Valašské Klobouky - Vzdorovat stáří se dá různými způsoby. Sedmdesát seniorů z celé republiky to zkouší na svých silných motorkách. Dnes se potkali ve východomoravské Jelenovské u Valašských Klobouk.

Za měsíc mu bude pětašedesát let. Na Valašsko to měl z Ústí nad Labem 420 kilometrů. Petr Rehberger dbá na tři věci: na image, zdraví svého stroje a dodržování pravidel na silnici. Viragodědek, Iron Ira nebo dědoušek. Žádné oslovení paní či pane. Na srazu jsou dovoleny jen motorkářské přezdívky.

Za rok se potkají až pětkrát. Jejich srazy mají jedinou podmínku – šéf stroje musí mít přes šedesát. Nevyhnou se vráskám ani bolavým končetinám, vítr ve vlasech si ale vychutnávají stejně jako ve třiceti. I když ty vlasy na hlavě už někdy chybí.

„Tak si člověk plní sen, který si nemohl splnit, když byl mladý,“ usmíval se Petr Rehberger „Viragodědek“.

„Spousta lidí říká: Ty jezdíš na motorce? Zaráží je to. Mně se to prostě líbí,“ řekla s nadšením dvaašedesátiletá Božena Hochová z Družce u Kladna, které přátelé přezdívají Hošanda.

Sraz motorkářů nad 60 let v Jelenovské na Vsetínsku (zdroj: ČT24)

Na silnici si už nepotřebují nic dokazovat. Důkazem byla i dnešní spanilá jízda. Vzájemná pomoc při defektu je v senior-komunitě samozřejmostí. Stejně jako fakt, že při exkurzi v likérce se na alkohol jen dívali z uctivé vzdálenosti.