Placatý Standa cestuje po Evropě

Flat Stanley – „Plochý Standa“ je název postavy ze stejnojmenné knihy, jejímž autorem je Jeff Brown. Kniha popisuje příběh chlapce, na kterého spadla velká polička, což způsobilo, že Stanley je „placatý“. Chlapec postupně poznává, že tato změna přináší různé výhody. Jednou z nich je i skutečnost, že může cestovat po světě v obálce. Tohoto motivu využívá celoroční eTwinningový projekt Flat Stanley around Europe, do kterého jsou vedle ZŠ TGM Borohrádek zapojeny školy z Řecka, Španělska, Francie, Slovinska, Rumunska, Norska, Itálie a Portugalska.

Žáci páté třídy se po seznámení s příběhem věnovali v hodinách výtvarné výchovy vytváření vlastních papírových postav. S těmi pak natočili videopozdrav v angličtině pro žáky z partnerských škol. Jedna z postaviček pak byla vybrána a spolu s cestovním deníkem, dopisem a materiály o Borohrádku a kraji se vydala na první výlet do Řecka. V průběhu celého školního roku následovaly výpravy do dalších zapojených zemí.

Páťáci z borohrádecké školy naopak hostili postavičky ze zahraničí a prostřednictvím fotografií, vyplňování cestovního deníku či on-line komunikování představovali vrstevníkům z evropských škol naši zemi. Skupinky žáků i jednotlivci našim „hostům“ ukazovali školu, vydali se společně na procházky po městě, navštívili místní hasiče, svezli se na koni nebo v Praze sledovali prvoligové fotbalové utkání.

Součástí projektu je práce na různých úkolech, při kterých se žáci učí pracovat s moderními technologiemi a zábavnou formou zdokonalují angličtinu. V rámci výuky práce na počítači a angličtiny se tak například páťáci učili tvořit videa, která pomocí fotografií s papírovými postavičkami a anglických popisků představovala naši školu, nebo zpracovali videa s anglicky mluveným komentářem na téma Stanley na módní přehlídce. Rovněž se naučili odebírat z obrázků pozadí, díky čemuž se mohly postavičky ze zahraničí vydat i na virtuální výlety po celé České republice. Vytvářeli pro své zahraniční kamarády vánoční přání či prezentace o Vánocích v naší zemi či svém volném čase a ve výtvarné výchově vyrobili papírový dům pro Stanleyho. Pro žáky byly velkým zážitkem videokonference a chatování s vrstevníky z Portugalska a Itálie, při kterých si zábavně vyzkoušeli používání angličtiny v praxi a poznali význam znalosti cizího jazyka.

Placatý Standa v Borohrádku (zdroj: ČT24)