Páteční noc na ČT art ovládnou MIDI LIDI

Na televizní party pro všechny, kdo se v pátek večer rozhodnou zůstat doma, tento týden z brněnského studia České televize zve moderátor Jiří Havelka. Jeho hlavním hostem v pořadu Tečka páteční noci bude kapela MIDI LIDI. Tvůrci slibují, že tematicky tentokrát nezůstanou jen u hudby.

Podle dramaturga Vladimíra Strakoše bude vydání Tečky páteční noci více improvizované. "Lze se těšit na tlumočnické znakovací okénko i na mlčícího hosta, který je součástí konceptu, jenž sestavili MIDI LIDI. Témata budou plynout napříč pořadem podle nálady hostů,„ prozradil. “Doufáme, že diváky moc nevystrašíme," usmál se.

Tento týden se diváci u televizních obrazovek setkají také s umělcem Vladimírem Kokoliou, spoluzakladatelkou 4M Fóra pro architekturu a média Barborou Šedivou, dozvědí se o projektu Ventolin Davida Doubka, který se zaměřuje na elektronickou hudební performanci. Účast přislíbili i Thomas & Ruhller nebo Monikino Kino.

Pořad Tečka páteční noci se vysílá střídavě z Prahy, Ostravy a Brna. Brněnské vydání Jiřího Havelky je odlišné obsahově i formálně. „Praha a Ostrava se snaží o nějakou tematičnost. To jsme my po zkušenostech s magazíny odmítli a řídíme se principem hlavního hosta, který si sám vybírá další hosty z různých oblastí kultury,“ uvedl dramaturg.

Tečka páteční noci vysílaná z Brna
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Nemám rád škatulkování, říká moderátor

Tvůrci v brněnském studiu se na začátku rozhodli pořad směřovat spíše k avantgardní hudbě a výtvarnému umění. „Jiří Havelka nám přišel jako jeden z nejerudovanějších pro tento nelehký úkol. Má nejen vzdělání a přehled, ale je také pohotový a vtipný moderátor,“ řekl k jeho volbě Vladimír Strakoš.

„Mám vztah ke všemu, co je nějakým způsobem avantgardní nebo alternativní, co vychází z nějaké vnitřní podstaty. Věci ale nerad škatulkuju. Hlavně potřebuju mít pocit, že to vzniká z nějakých smysluplných důvodů, jinak mě to moc nezajímá,“ tvrdí o sobě Jiří Havelka, který zkušenosti s moderováním hudebně zaměřených televizních formátů sbíral dříve na komerčních stanicích. Kromě toho je divadelní režisér, herec a dramatik.

Jiří Havelka v pořadu Tečka páteční noci
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Na Tečce páteční noci nejvíce oceňuje, že se věnuje i zajímavým projektům, které nejsou příliš známé. „Snažíme se vyhledávat věci, které alespoň zatím fungují spíš v nějaké menší komunitě, ale přitom mají velký potenciál. Jsou nějakým způsobem originální, zajímavé v kontextu české kultury,“ dodal moderátor.

V brněnských kulisách, vytvořených scénografem Petrem Vídeňským, se pořad bude vysílat už potřetí v pátek 22. listopadu 2013 od 22.50.