Olomouckou chodeckou dvacítku ovládli Slováci

Olomouc - Triumfem slovenských reprezentantů skončil 46. ročník Olomoucké dvacítky v chůzi. Tradiční závod ve Smetanových sadech Vyhrál už jistý účastník olympijských her v Londýně Miloš Bátovský. Minutu a půl za ním došel jeho krajan Dušan Majdán a k našim východním sousedům putovalo zásluhou Milana Rízka také třetí místo.

Z českých atletů se ve špici nejdéle pohyboval Karel Ketner, který šel dvě třetiny závodu společně s Bátovským. Kontakt ale držel pouze za cenu porušování pravidel, takže nakonec viděl červený terčík. Bátovský si pak došel pro pohodlné vítězství v čase jedna hodina 28 minut a 3 vteřiny. Nejlepší z Čechů, pátý Roman Říha, na něj ztratil víc než pět minut. „Formu mám po dobré zimní přípravě, takže jsem si věřil v této konkurenci, že by to nemělo být nějaké náročné, i když ve vytrvalostních výkonech se nikdy nesmí podceňovat soupeře, takže jsem šel opatrnější začátek a potom jsem si závod rozchodil na svoje tempo,“ řekl vítěz závodu Miloš Bátovský.

Větší radost přinesl českým barvám závod žen, ve kterém byla naprosto suverénní Lucie Pelantová. Chodkyně Olympu Praha byla téměř o tři a půl minuty rychlejší než druhá Zuzana Schindlerová, s časem 1:36:21 ale úplně spokojená nebyla. “Radši bych šla rychleji, říkala jsem si aspoň pod 1:35, ale zkusila jsem začít rychle s klukama, to mě tak trochu zničilo, protože už mám splněný limit, tak jsem si říkala že začnu rychle a uvidím, jak vydržím. Moc jsem teda nevydržela,“ zhodnotila Pelantová.

Reportáž Miloše Korhoně (zdroj: ČT24)