Bořetice (Břeclavsko) – Rodinné vinařství Jedlička & Novák z jihomoravských Bořetic chystá novinku, pro níž se inspirovalo v benátském regionu Valpolicella. Nový druh vína se bude podobat vínu slámovému; stejně jako při jeho výrobě se hrozny v tomto případě kvůli větší cukernatosti a hustotě náplně před lisováním suší, tentokrát ale jen po třetinovou dobu dvaceti dní. V Itálii tomuto postupu říkají apasimento, pro vzniklé víno ale neexistuje český ekvivalent. Vinaři si od neobvyklého procesu výroby slibují zvýšený zájem stále náročnějších spotřebitelů.
Moravští vinaři našli inspiraci v Itálii, chystají nový druh vína
„Inspirovali jsme se v Itálii v Benátsku, kde se v oblasti Valpolicella víno tímto způsobem vyrábí už několik století,“ řekl Luděk Machala z bořetického vinařství. Možnosti vyzkoušet si nový výrobní proces, pro nějž jsou potřeba hrozny s vyšší cukernatostí, napomohl především letošní, teplotně nadstandardní srpen a září.
Zájem o kvalitní vína roste
Odborníci snahu bořetických vinařů oceňují. „Cesta je to dobrá, víno by mělo mít svůj příběh už od hroznů na vinici, který vzniká právě díky terroir (vinné specifikum) půdy a lokality,“ podotknul Petr Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství.
Vinaři si od nového výrobního postupu slibují zvýšený zájem konzumentů. „Mladí dřív šli pro sudové víno, ale dnes si již vybírají vína s přívlastkem. Preferují kvalitu místo kvantity,“ potvrdila provozní vinotéky Eva Gudernová.