Kvůli zvýšení daně zdraží i aqupark

Zvýšení daně z přidané hodnoty o čtyři procenta zdraží v Olomouci některé vstupenky. Nejcitelněji to po 1. lednu poznají návštěvníci aquaparku. Zoologická zahrada na Svatém Kopečku je nejnavštěvovanějším místem v Olomouckém kraji. V roce 2011 tam zavítalo 365 tisíc lidí. Od Nového roku je čekají dvě novinky: zvýšení vstupného a zavedení sezónního vstupného.

„V praxi to znamená, že sice zdražujeme, ale lidé to poznají až v dubnu, kdy začne platit letní tarif,“ poznamenala mluvčí zahrady Hana Labská. Dosavadní základní vstupné se od 1. dubna zvýší z 90 na 110 korun. „Jenže od prvního ledna bude naopak platit nový zimní tarif, kde základní vstupné činí osmdesát korun,“ vysvětlila Labská. Zoologická zahrada se k zimním cenám vrátí znovu po hlavní sezoně od 1. října 2012.

Vstupné zvyšuje od roku 2012 aquapark i plavecký bazén. V aquaparku by ceny měly poskočit nahoru o deset procent. „Základní vstupné se zvýší ze 130 na 150 korun. Kromě vyšší daně poprvé od otevření zohledňujeme i vyšší ceny vodného, stočného a energií,“ uvedl ředitel olomouckého aquaparku Dalibor Přikryl. Podle něj aquapark na zvýšení cen energií ročně prodělával 700 tisíc korun.

Kondiční plavci si připlatí méně než milovníci vodních radovánek. „Ceník plaveckého bazénu je poměrně složitý, do zvýšení cen se ale promítne pouze čtyřprocentní navýšení DPH,“ řekl Milan Wagner mluvčí společnosti, která bazén provozuje.

Více se bude od Nového roku platit i za filmovou kulturu. „Není to tím, že bychom zdražovali, ceny zvyšují filmoví distributoři,“ prohlásila za kino Metropol Irena Chmelová. Ceny mezi základním vstupným a premiérovými projekcemi se mohou lišit až o 55 korun. Premiéra v Metropolu přijde na 130 korun.

Cenu v Olomouci nezmění vstupenky do Muzea umění ani Moravského divadla. Vstupné se nezvýší ani na Výstavišti Flora. „Podržíme si základní vstupné sto korun, i když kvůli zvýšení DPH tím bude náš výnos menší,“ potvrdila obchodní náměstkyně Ludmila Grecmanová. Jarní Flora Olomouc začne 19. dubna 2012.