Zemřel režisér a scenárista Jindřich Polák

Praha - Režisér a scenárista Jindřich Polák, tvůrce sci-fi filmů, dobrodružných snímků, detektivek či dětských filmů, je právem považován za jednoho z nejlepších českých režisérů. Za padesát let svého působení vytvořil téměř třicet televizních filmů a seriálů a napsal desítky scénářů. Jindřich Polák zemřel 22. srpna 2003 ve věku osmasedmdesáti let. Mezi nejznámější filmy pro dospělé patří snímky Páté oddělení, Hra bez pravidel, Smrt stopařek či Zítra vstanu a opařím se čajem. Kromě filmu se Jindřich Polák věnoval také divadelní scéně, převážnou část divadelní tvorby však realizoval v Berlíně.

Jindřich Polák se narodil 5. května 1925 v Praze. Za války pracoval jako promítač, poté byl asistentem režie u Otakara Vávry. V roce 1958 debutoval jako režisér snímkem Smrt v sedle. Poté následoval sci-fi film Ikarie XB 1.

Od šedesátých let se Polák začal věnovat i filmové tvorbě pro děti. Ze spolupráce se scenáristou Otou Hofmanem vznikly příběhy o panu Tau, kterých se během pětadvaceti let natočilo 36 dílů. Mezi nejoblíbenější patří dodnes miniseriál Chobotnice z 2. patra, televizní seriál Lucie, postrach ulice či sci-fi seriál Návštěvníci.