Bučovice si neví rady s chátrajícími domy. Zbourat je nesmí

Bučovice - Bučovičtí si to pořádně zavařili. Vrásky radním dělají dva památkově chráněné měšťanské domy ve Slavkovské ulici. Oba jsou v havarijním stavu, na jejich opravy ale město nemá peníze. Uvažuje proto, že navrhne Ministerstvu kultury jejich vyřazení ze seznamu památek. Před několika lety přitom samy Bučovice o zpamátnění domů žádaly. Paradoxně proto, aby jejich zbourání zabránily.

Řetězec supermarketů Lidl chtěl na místě starých měšťanských domů postavit svoji  prodejnu. Obyvatelé a zdejší okrašlovací spolek se ale postavili proti a v roce 2007 docílili zařazení domů na seznam kulturních památek – to je zachránilo před rychlou likvidací, ne však před zubem času. Zdevastované budovy jsou dnes ostudou města. V jednom z nich teď statik dokonce zjistil havarijní stav stropů.

Radnice se brání, že má peníze jen na drobné opravy. Komplexnější opravy by navíc kvůli nárokům památkové ochrany vyšly mnohem dráž než u jiných domů. Rekonstrukci jednoho domu starosta Bučovic Radovan Válek (Volba pro město) odhaduje na více než 15 milionů korun.

Památkově chráněný dům v Bučovicích chátrá
Zdroj: ČT24/ČT Brno

V domech se navíc stále bydlí - a to je další problém. Šance sehnat dotace je proto minimální. „Dál zjišťujeme stav těch domů. Je možné, že obyvatelům budeme muset sehnat nějaké dočasné ubytování jinde,“ uvedl Válek.

Odpamátnění domů by mnohé zjednodušilo. Starosta podotkl, že i pokud se to městu podaří, bude nadále usilovat o zachování domů. Na bourání by město přistoupilo jen opravdu v krajním případě.

Starosta Bučovic Radovan Válek o havarijním stavu domů (zdroj: ČT24)

Postavení nového supermarketu Bučovice ani tak problematickým krokem nezvrátily. Obchod jen vyrostl na jiném místě, a to poblíž autobusového nádraží. Také v tomto případě byli členové okrašlovacího spolku proti, jejich námitkám ale úřady nevyhověly a daly stavbě supermarketu zelenou.

Obyvatelům Brna-Lesné památkáři vstříc nevyšli

Z podobných pohnutek před dvěma lety apelovali na památkáře také obyvatelé Brna-Lesné. Usilovali o to, aby se jejich sídliště, ve městě nejstarší, stalo památkovou zónou a zdejší obchodní centrum Obzor ze 70. let kulturní památkou. Argumentovali tím, že Lesná má ze všech sídlišť v České republice největší množství zeleně. Podle aktivisty z občanského sdružení Lesná Martina Malečka by navíc status památkové zóny ochránil Lesnou před další výstavbou a plánovanou přestavbou Obzoru na obří bytový komplex. Podle místních by to celou čtvrť znehodnotilo.

Ministerstvo kultury sice takové plány odmítlo, místní ale přesto mohou mluvit o vítězství. Investora odradila dlouho se táhnoucí jednání a své plány raději stáhl.