Ruští kosmonauti zrušili výstup do vesmíru, ze Sojuzu unikala kapalina

Únik chladicí kapaliny z lodi Sojuz (zdroj: NASA)

Čtvrteční plánovaný výstup ruských kosmonautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do otevřeného vesmíru byl zrušen. Podle americké vesmírné agentury NASA se tak stalo kvůli úniku chladicí kapaliny z lodi Sojuz. Rusko hlásí „technickou závadu“, informovala o tom ruská státní agentura TASS. Únik mohlo zapříčinit poškození pláště Sojuzu po nárazu mikrometeoritu, sdělil později výkonný ředitel ruské vesmírné agentury Roskosmos Sergej Krikaljov.

„Vesmírná stanice je v dobrém stavu a posádka Expedice 68 je v bezpečí,“ napsala na Twitteru NASA.

Ruští kosmonauté Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin měli v otevřeném vesmíru strávit šest hodin a 37 minut. Měli přenést „chladič výměníku tepla z malého výzkumného modulu Rassvet do víceúčelového laboratorního modulu Nauka pomocí manipulátoru ERA,“ napsala TASS.

Na ISS oba Rusy dopravila raketa Sojuz, která odstartovala 21. září z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Plánované práce měli vykonat minulý měsíc, ale zabránila tomu porucha skafandrů. Kosmonauti později vadné součástky skafandrů vyměnili.

ISS je jedna z mála oblastí spolupráce Ruska se Západem

Mezinárodní vesmírná stanice je společným projektem NASA, Roskomosu, ESA, Japonska a Kanady. V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a následným zavedením širokých protiruských sankcí ze strany západních zemí adresoval bývalý šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin Spojeným státům a dalším západní zemím už dříve řadu výhrůžek.

Navzdory rozkolu se ale NASA a Roskosmos dohodly na pokračování společných letů na ISS. Mezinárodní vesmírná stanice tak v současné době zůstává jednou z posledních oblastí spolupráce mezi Moskvou a Západem.