Káva se může stát vzácností. Klimatické změny ohrožují místa, kde se nejvíc pěstuje

Klimatická změna v příštích letech pravděpodobně výrazně ztíží pěstování kávy arabica. Vyplývá to z nové studie, která vyšla v odborném časopise Plos One. Výzkum upozorňuje, že pěstování kávy komplikují převážně vyšší teploty a s nimi spojené problémy. Důsledkem mohou být vyšší ceny zrn nebo pěstování jiných odrůd této plodiny.

Studie zkoumala, jak se změní podmínky pro pěstování kávy do roku 2050 na základě prognóz vyplývajících z několika globálních klimatických modelů. Výsledky ukazují, že kávovníky budou do roku 2050 v důsledku dopadů klimatických změn „drasticky“ méně vhodné pro pěstování v oblastech typických pro pěstování kávy.

Kávovník arabský (Coffea arabica), jehož zrna používají velké řetězce a prodejci kávy, je již v současnosti náročnou plodinou. Vyžaduje specifické podmínky, aby se rostlině dařilo.

Podle studie vědců z Curyšské univerzity ve Švýcarsku jsou v současnosti nejvhodnějšími oblastmi pro pěstování kávy Střední a Jižní Amerika, zejména Brazílie, dále střední a západní Afrika a některé části jižní a jihovýchodní Asie.

„Všechny zkoumané země, které jsou hlavními producenty kávy (Brazílie, Vietnam, Indonésie, Kolumbie), jsou vážně postižené změnou klimatu, přičemž do roku 2050 dojde k výraznému úbytku vhodných oblastí a přibývání nevhodných oblastí,“ píše se ve výzkumu.

Studie se zabývala také tím, jak změna klimatu ovlivní pěstování kešu ořechů a avokád. Podle vědců by rostoucí teploty mohly v některých oblastech vytvořit nové životaschopné prostředí pro pěstování těchto plodin. Káva se však „ukázala být nejzranitelnější, přičemž negativní dopady klimatu převažují ve všech hlavních produkčních oblastech“, uvádí zpráva.

Je třeba se přizpůsobit

Autoři dospěli k závěru, že u všech tří plodin „bude ve většině hlavních pěstitelských regionů nutné přizpůsobit se změně klimatu“. To by mohlo zahrnovat šlechtění odrůd, které jsou lépe přizpůsobeny novým podmínkám. V případě kávy to může znamenat i přechod na kávovníky statné (Coffea robusta), které jsou odolnější, ale jejich zrna jsou obecně považována za méně kvalitní než zrna arabica.

„V nejhorším případě by to také mohlo znamenat, že zemědělci budou muset přejít na jinou plodinu,“ nastiňuje hlavní autor studie Roman Grüter. Podle něj je nicméně „těžké říci, v jakém okamžiku a kde k tomu dojde“.

Některé společnosti se již na měnící se podmínky připravují. Například řetězec Starbucks distribuuje farmářům odrůdy kávy odolné vůči změně klimatu. Ceny kávy už v důsledku nepříznivého počasí prudce vzrostly.