TÉMA

Vozy

Kolo vzniklo na území dnešního Slovenska, navrhují američtí historici

Kolo je sice nástroj, který člověku pomohl ovládnout planetu a rozšířit se prakticky po celém světě, ale archeologové dodnes nevědí, kde přesně vzniklo. Pracují se třemi teoriemi. Nová studie nyní přináší argumenty pro tu, která klade původ na území dnešního Slovenska.
23. 10. 2024|

Zloději od začátku roku vykradli už na dva a půl tisíce aut. Řidiči v nich často nechávají cennosti

Každý rok policisté vyšetřují zhruba devět tisíc případů vykradených aut, z toho asi polovina případů se stane v Praze. Oproti situaci před deseti lety je to ale dramatický pokles. Řidiči i přes řadu preventivních akcí a upozornění však nadále často nechávají ve vozech cennosti a nekontrolují, zda auto skutečně zamkli.
23. 5. 2024|

Pražský dopravní podnik vypíše tendr za 86 miliard. Pokrýt má automatizaci, nové vozy i servis

Pražský dopravní podnik (DPP) vypíše zakázku za 86 miliard korun na automatizaci provozu na lince metra C a nákup vlaků pro linky C a D. Tendr zahrnuje nákup 52 automatických souprav na linku C, šestnáct souprav pro budovanou linku D a nutné úpravy stanic v celkové hodnotě 35,9 miliardy korun. Zbytek hodnoty zakázky tvoří provozní náklady na zajištění údržby po dobu 35 let. Vypsání zakázky ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města.
25. 1. 2024|

Cestujících ve vlacích významně přibylo, chybějí však vagony. Lépe bude na podzim, doufají dopravci

Do vlaků se vrátili cestující, které z nich vyhnal covid. Dálkové vlaky jezdí letos v létě často přeplněné. Ty povinně místenkové se rychle vyprodají, v ostatních musejí cestující stát. Stále totiž vázne údržba, vozů je málo a dopravci hovoří o tom, že by se situace mohla zlepšit na podzim.
27. 7. 2023|

Veteráni, staré autobusy nebo četníci. Centrem Brna kroužily historické vozy z muzea

Centrem Brna na okružní jízdě několikrát projela historická auta, autobusy i vojenská vozidla ze sbírek brněnského technického muzea. Akce nazvaná Muzeum v pohybu připomněla 90 let od zahájení autobusové dopravy v Brně, zároveň šlo o pozvánku do znovu otevřených expozic muzea po pandemii covidu-19. Jen na náměstí Svobody přišly stovky lidí, uvedla mluvčí muzea Šárka Motalová.
16. 5. 2020|