Zloději od začátku roku vykradli už na dva a půl tisíce aut. Řidiči v nich často nechávají cennosti

Události: Vykrádání aut (zdroj: ČT24)

Každý rok policisté vyšetřují zhruba devět tisíc případů vykradených aut, z toho asi polovina případů se stane v Praze. Oproti situaci před deseti lety je to ale dramatický pokles. Řidiči i přes řadu preventivních akcí a upozornění však nadále často nechávají ve vozech cennosti a nekontrolují, zda auto skutečně zamkli.

Jen v Praze za první čtyři měsíce letošního roku okradli zloději skoro dvanáct set řidičů. Například v roce 1970 byla čísla podobná, ale to jezdilo v hlavním městě mnohem méně aut. I proto se situací zabývají orgány národního výboru města Prahy ve spolupráci s veřejnou bezpečností.

„Apel z naší strany směrem k občanům spočíval hlavně v tom, aby si všímali svého okolí,“ uvedl místostarosta Prahy 11 Jan Jaroš (Praha 11 Sobě).

Pachatele se většinou najít nepodaří. Loni policie objasnila jen šestnáct procent takových krádeží. Situaci ale zlepšuje hlavně lepší zabezpečení aut nebo množství kamerových systémů. „V ideálním případě i přímo (zaměřené) na to vaše vozidlo, to je samozřejmě nejlepší možná prevence v kombinaci s tím, že nebudeme mít v tom vozidle nic cenného, co by lákalo potenciálního zloděje,“ doplnil Ondřej Moravčík z policejního prezidia.

Zloději používají i takzvané rušičky zamykání. Řidiči by proto měli vzít ještě za kliku, než odejdou. Auta už také fungují s jinou výbavou než dřív, například autorádia se nedají z vozu odmontovat tak snadno. Majitelé bazarů, kde autorádia často končí, navíc říkají, že veškeré věci berou od lidí jedině po předložení občanského průkazu. Podle policie nyní ukradené zboží zloději prodávají hlavně na ulici nebo na internetu.

Krádeží ubývá

Vykradených aut v dlouhodobém horizontu výrazně ubývá, i když v posledních třech letech je vidět mírný nárůst. Letos do konce dubna se stalo přes dva a půl tisíce takových případů.

Ubývá taky krádeží motorových vozidel. Minulý rok jich policie řešila 2441, před deseti lety to bylo 10 736 případů. Důvodem je lepší zabezpečení nových aut, takže je obtížnější je ukrást a následně prodat. Od začátku roku pachatelé ukradli už skoro devět set aut, většinu z nich odvezli za hranice.

„Setkáváme se i s tím, že tyto skupiny mají na svědomí trestnou činnost z různých odvětví,“ zmínil Moravčík. Většinou jde o zahraniční organizované skupiny. Loni se podařilo objasnit skoro čtyřicet procent krádeží. V boji se zloději by podle policistů dále pomohlo, kdyby měli k dispozici více lidí. V současné době by jich policie potřebovala nabrat asi 5670. Nejvíc jich chybí v Praze, asi tisícovka.