Na jaře přibývá krádeží kol. Najít je pomáhá nová technologie

Události: Na jaře přibývá krádeží kol (zdroj: ČT24)

S příchodem teplého počasí cyklisti zahájili sezonu, to ale zaktivizovalo také zloděje. Loni v Česku ukradli 5200 jízdních kol. Z nich se podařilo najít každé třetí. Případů sice meziročně ubylo, roste ale průměrná cena ukradeného kola. Podle Evropské pojišťovny loni přesáhla třicet tisíc korun, v metropoli ještě o patnáct tisíc víc. Policisté radí, aby si lidé k lepším kolům pořizovali také lepší zabezpečení. Pokud i přesto ke krádeži dojde, s vypátráním může pomoct nový systém evidence.

V Ostravě stačilo ke krádeži dvacetiletému zloději jen pár minut. V tomto případě ale daleko nedojel, zachytil ho totiž kamerový záznam.

Ke krádežím ale nedochází jen na na ulici, ale i přímo v obchodech. Nejmenovanou pražskou prodejnu jízdních kol vykradli již několikrát, naposledy odnesli bicykly za stovky tisíc korun. „Přišel nám po letech dokonce od jednoho zločince dopis z vězení, kde se nám omlouvá, že nám tehdy a tehdy ukradl kola,“ říká s úsměvem prodejce Viktor Volf.

Na jaře přibývá hlavně krádeží na veřejných prostranstvích. Podle policistů často cyklisté zlodějům sami nahrávají, například tím, že nechávají kola bez dohledu a navíc odemčená.

Jen za první čtvrt rok evidují policisté skoro 880 případů krádeží jízdních kol. Nejvíce jich zloději odcizili v Praze, pak v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji. Do statistik se přitom promítne jen asi čtvrtina všech případů, jelikož policie eviduje jen trestné činy a „v případě krádeže jízdních kol se jedná většinou o přestupky, a to z důvodu způsobené škody,“ upřesňuje mluvčí policistů Violeta Siřištová.

Kapka lepidla pomůže najít ukradené kolo

S odhalením kradeného kola může pomoct i speciální lepidlo s takzvaným syntetickým DNA. K označení kol ho používají například strážníci v Brandýse nad Labem. „Každá mikrotečka obsahuje unikátní kód města, kde bylo kolo značené a kde je zaevidované,“ vysvětluje strážník z obvodu Brandýs nad Labem – Stará Boleslav Ondřej Žabenský. Značka je vidět jen pod mikroskopem, pomocí ní pak vyhledají majitele v celorepublikové databázi.

Podle policejního preventisty ze stejného obvodu Radka Fedačka, ale jde hlavně o preventivní opatření. Ze 440 kol označených v tomto obvodě bylo odcizeno zatím jen jedno.

Do projektu se zapojilo skoro osmdesát měst, která do databáze zaregistrovala přes 35 tisíc předmětů. Odcizeno bylo zatím jedno procento z nich.