TÉMA

Odcizení

„Neviditelné oběti“ trestných činů. Děti s rodiči ve vězení čelí mnoha rizikům

Děti, které mají rodiče ve vězení, zažívají pocity smutku, odcizení, vyloučení a zahanbení. Část z nich musí rychleji dospět a převzít odpovědnost. Objevuje se sebepoškozování. Ukázal to tříletý výzkum Rodičovství za mřížemi, který vypracovala Masarykova univerzita v Brně s organizací Mezinárodní vězeňské společenství. Podle propočtů by v Česku mohlo být třicet až čtyřicet tisíc dětí, které mají rodiče ve vězení.
28. 5. 2024Aktualizováno28. 5. 2024, 17:34|

Na jaře přibývá krádeží kol. Najít je pomáhá nová technologie

S příchodem teplého počasí cyklisti zahájili sezonu, to ale zaktivizovalo také zloděje. Loni v Česku ukradli 5200 jízdních kol. Z nich se podařilo najít každé třetí. Případů sice meziročně ubylo, roste ale průměrná cena ukradeného kola. Podle Evropské pojišťovny loni přesáhla třicet tisíc korun, v metropoli ještě o patnáct tisíc víc. Policisté radí, aby si lidé k lepším kolům pořizovali také lepší zabezpečení. Pokud i přesto ke krádeži dojde, s vypátráním může pomoct nový systém evidence.
14. 4. 2024|

Kampaň Google proti dezinformacím je mělká a chybí jí uvěřitelnost, tvrdí reklamní expert Vilém Rubeš

Společnosti Google se sice podařilo naplnit vytyčený cíl a její reklamní kampaň proti dezinformacím vidělo několik milionů Čechů, ale marketér Vilém Rubeš zpochybňuje řemeslné zpracování jejích video spotů. Podle odhadů oslovených odborníků může kampaň do společnosti přinést dílčí změny. Snaha Google čelit na internetu nepravdivým informacím je součástí jeho dříve deklarovaného směřování, i když politolog Vít Střítecký upozorňuje, že k němu firma přistoupila pod tlakem veřejnosti.
17. 1. 2023|