TÉMA

Umělkyně

Kateřina Šedá rozdala bývalým zaměstnancům textilky „statisíce“. Napravuje prý křivdu

Miliony párů punčoch značky Elite vyvážela firma z Varnsdorfu v 80. letech do celého světa. Loni ale společnost zanikla. Teď by takzvaná Elitka oslavila sto let fungování. Umělkyně Kateřina Šedá s kolegy se během roční práce spojila se sedmi sty bývalými zaměstnanci firmy a uspořádala třídenní děkovnou a vzpomínkovou akci, při níž zorganizovala originální setkání zaměstnanců s „vedením“. „Myslím, že máme obrovský problém se loučit se zaměstnanci,“ popsala v Interview ČT24.
27. 5. 2024|

Umělkyně a jejich provázané vztahy. S kým vším se propojily „Válovky“

Kdyby nebylo je název výstavy děl sedmi českých umělkyň, které se vzájemně ovlivňovaly a jejich osudy proplétaly. Galerie Arto.to v Libčicích nad Vltavou poprvé společně vystavuje obrazy sester Válových ze soukromých sbírek, snímky fotografky Libuše Jarcovjákové a třeba také kresby její matky Marie Jančové. Silné vazby této umělecké scény dokumentují i úryvky ze soukromé korespondence.
29. 4. 2024|

Za protiválečné vzkazy místo cenovek v obchodě dal ruský soud umělkyni sedm let vězení

Chtěla zastavit konflikt na Ukrajině a nahradila několik cenovek v supermarketu protiválečnými vzkazy. Soud v Rusku za to poslal umělkyni Alexandru Skočilenkovou na sedm let vězení, přičemž státní zástupce požadoval ještě o rok vyšší trest, uvedla agentura Reuters. Ruská hudebnice při slyšení žádala soudce o soucit a moudrost, ale neúspěšně.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 17:38|