TÉMA

Tyrannosaurus rex

Domnělá mláďata tyranosaura jsou zcela jiný druh, ukázala nová analýza

Paleontologové už celé desítky let řeší záhadu tyranosauřích mláďat. Dlouho se nepodařilo žádná objevit – a když se to povedlo, ukázalo se teď, že jde o jiné tvory, než je slavný T-rex.
3. 1. 2024|

Poslední večeře bratrance Tyrannosaura rexe se skládala z dinosauřích mláďat

Vědci objevili zkamenělé pozůstatky masožravého příbuzného obávaného Tyrannosaura rexe, včetně obsahu jeho žaludku. Mladý gorgosaurus, který žil zhruba před 75 miliony let, si pro svou poslední večeři vybral dvě dinosauří mláďata. To odborníkům pomohlo poodhalit stravovací návyky těchto obřích predátorů a formulovat hypotézu, že se jejich potravní strategie během života dramaticky měnila.
11. 12. 2023|

Kostra Tyrannosaura rexe se ve Švýcarsku vydražila za více než 130 milionů korun

Kostra dinosaura Tyrannosaurus rex se v dražbě ve Švýcarsku prodala za celkovou částku 5,5 milionu franků (131 milionů korun), informovala aukční síň Koller. Nový majitel skeletu je z Evropy, další podrobnosti o něm známy nejsou. Šlo o první dražbu kostry prehistorického masožravého živočicha v Evropě, předchozí se konaly ve Spojených státech.
18. 4. 2023|

Tyranosaurus měl masitý pysk. Pokrývaly ho šupiny, popsala studie

Mohutné tělo, dlouhý ocas, drobné přední končetiny a hlavně čelist plná ostrých zubů, které dokážou drtit kosti i těch největších tvorů, kteří kdy na naší planetě žili. Tak si většina lidí představí krále všech predátorů, Tyrannosaura rexe, kterého už desítky let populární kultura vykresluje jako zubatou příšeru. Podle vědců ale může být tato představa mylná –⁠ čelist tohoto masožravce a dalších jemu podobných totiž nejspíš pokrývaly šupinaté pysky.
31. 3. 2023|

Tyrannosaurus rex mohl být až o 70 procent větší, než si vědci doposud mysleli

Zástupci druhu Tyrannosaurus rex mohli být až o 70 procent větší, než si vědci doposud mysleli. Ukazují to modely paleontologů z Kanadského přírodovědného muzea v Ottawě, podle kterých mohl tento obávaný prehistorický predátor dosáhnout hmotnosti až 15 tun, píše server Livescience.
21. 11. 2022|

Silný skus dravých dinosaurů umožnily zploštěné oční důlky, uvádí studie

Jeden z největších suchozemských predátorů Tyrannosaurus rex měl obdivuhodně silný skus. Mocnými čelistmi dokázal rozdrtit kosti a vyvinout až několikatunový tlak. Síle stisku tohoto dinosaura a jemu podobných pradávných predátorů pomohla zajímavá evoluční změna lebky, při které měl oční důlek – takzvaná očnice – tvar elipsy nebo byl zploštělý jako klíčová dírka, uvádí studie zveřejněná v odborném časopise Communications Biology.
15. 8. 2022|