TÉMA

Tereza Boučková

Kdo je M? Portmanová se možná stala hrdinkou nelichotivého románu

Vyšla románová biografie herečky Natalie Portmanové. Tedy možná. Hrdinka knihy Life of M (Život M) má totiž s filmovou hvězdou mnoho společného. Novinka od britsko-kanadské spisovatelky Rachel Cuskové tak podnítila řadu nebulvárních dohadů, jestli o herečce pojednává a jestli je to vlastně důležité.
7. 9. 2026|

Boučková napsala příběh svého domu. Zabydlely ho osudy Kabátové či Epsteina

Osudy obyčejných lidí na pozadí velkých dějin vypráví spisovatelka Tereza Boučková v novém románu. Kniha Dům v Matoušově ulici předkládá téměř sto let trvající příběh jednoho místa na pražském Smíchově, kterého se silně dotkly nacismus i komunismus.
6. 9. 2024|
Události komentáře

Boučková píše o „království štěstí“: V Bhútánu jsem hodně překonávala sama sebe

Spisovatelce Tereze Boučkové, jedné z nejvýraznějším současných českých autorek, vyjde v nejbližší době cestopis „Bhútán, má láska“. Popisuje v něm svoji pouť jihoasijskou zemí ve východní části Himalájí. „Hodně jsem překonávala sama sebe. Zdolávala jsem tam tak trochu své osobní rekordy,“ říká Boučková, která byla hostem Událostí, komentářů.
9. 5. 2020|

Tereza Boučková závod s časem sice nevyhrává, ale nevzdává

Kromě románů, scénářů a povídek píše Tereza Boučková více než dvě dekády také fejetony. Devětadevadesát jich nyní shromáždila ve sbírce Závod s časem. Kniha se tak stala jakousi kronikou české společnosti posledních let nahlížených typickým autorčiným autobiografickým pohledem. Zároveň píše scénář podle námětu svého posledního románu.
24. 9. 2018|

Evropský pohled

ČT24 každý den vybírá z obsahu publikovaného evropskými veřejnými médii, členy Eurovize.