TÉMA

Spotřebitelský úvěr

Nových hypoték poskytují banky mnohem méně než dřív, opatrné jsou ony i jejich klienti u spotřebitelských úvěrů

Lidé si berou čím dál méně půjček – spotřebitelských i hypoték. Vyplývá to z Hypomonitoru bankovní asociace a dat České národní banky, která zkoumala úvěrové podmínky bank. Klesající zájem o půjčky zdůvodnila vysokými úrokovými sazbami, vyššími životními náklady i obavami z budoucího vývoje. Zároveň se zpřísňují podmínky, za kterých finanční instituce úvěry poskytují.
20. 4. 2023|

Drahé Česko: Dluhy domácností u bank rostou

Dluhy tuzemských domácností u bank v září stouply skoro na dva biliony a 127 miliard korun. Meziročně je to asi o 130 miliard víc. Podle dat České národní banky zadlužení domácností roste od února 2016 a skoro čtyři pětiny celkové částky tvoří úvěry na bydlení.
1. 11. 2022|

Modrá pyramida dostala od ČNB pokutu pět milionů za porušení pravidel u úvěrů

Stavební spořitelna Modrá pyramida dostala od České národní banky pokutu pět milionů korun za to, že nesnížila celkové náklady spotřebitelských úvěrů o výši úroku a dalších nákladů u 740 spotřebitelů, kteří požádali o předčasné splacení úvěru. Spořitelna tak porušila zákon o spotřebitelském úvěru. Modrá pyramida sdělila, že rozhodnutí ČNB respektuje. Zároveň se ale domnívá, že její přístup má oporu v důvodové zprávě k zákonu.
4. 2. 2022Aktualizováno4. 2. 2022, 09:53|

Skupina PPF loni zvýšila zisk o 16 procent. Plán vstupu na burzu v Hongkongu nevyšel

Skupině PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, stoupl v roce 2019 čistý zisk o šestnáct procent na 26,7 miliardy korun (jednu miliardu eur). O rok dříve firma vydělala 23,1 miliardy korun (865 milionů eur).
2. 6. 2020|

Lidé si v krizi přestali půjčovat, největší banka hlásí o polovinu menší zájem o úvěry

Banky během nouzového stavu registrují extrémně nízký zájem o půjčky. Klesl počet nových spotřebitelských úvěrů i hypoték. ČT to řekly oslovené finanční domy. Pokles zájmu hlásí také nebankovní společnosti, které poskytují půjčky.
14. 5. 2020|

Senát dal lidem i firmám možnost žádat kvůli koronaviru o odklad splátek úvěrů a hypoték

Lidé i firmy budou moci kvůli pandemii koronaviru žádat o odklad splátek úvěrů i hypoték. Splácení bude možné odložit o tři nebo šest měsíců. Senát také zamítl pro nadbytečnost návrh, podle kterého by v nemocnicích v Česku mohli pracovat lékaři ze zemí mimo Evropskou unii i bez aprobačních zkoušek. Naopak schválil cestovním kancelářím možnost odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy, budou moci vydávat poukazy. Senátoři odsouhlasili i rozšíření možností České národní banky (ČNB) pro obchodování na trzích.
16. 4. 2020Aktualizováno16. 4. 2020, 19:29|

Kellnerův Home Credit se chystá na burzu v Hongkongu. Podle Reuters by firma chtěla získat aspoň miliardu dolarů

Skupina Home Credit, která patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, plánuje globální veřejnou nabídku akcií. Její stoprocentně vlastněná dceřiná firma Home Credit B.V. (HCBV), která se zaměřuje na spotřebitelské úvěry, v pondělí podala žádost o povolení obchodovat se svými akciemi na hlavním trhu burzy v Hongkongu.
15. 7. 2019|