Senát dal lidem i firmám možnost žádat kvůli koronaviru o odklad splátek úvěrů a hypoték

Lidé i firmy budou moci kvůli pandemii koronaviru žádat o odklad splátek úvěrů i hypoték. Splácení bude možné odložit o tři nebo šest měsíců. Senát také zamítl pro nadbytečnost návrh, podle kterého by v nemocnicích v Česku mohli pracovat lékaři ze zemí mimo Evropskou unii i bez aprobačních zkoušek. Naopak schválil cestovním kancelářím možnost odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy, budou moci vydávat poukazy. Senátoři odsouhlasili i rozšíření možností České národní banky (ČNB) pro obchodování na trzích.

V případě jednotlivců má být podle vládního návrhu zákona odloženo splácení úroků i jistiny, ale úročení by mělo běžet dál. Naopak u firemních úvěrů bude pozastaveno jen splácení jistiny.

Splátky bude možné odložit u spotřebitelských i podnikatelských úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem. V případě hypoték je možné splácení přerušit také u smluv sjednaných před 26. březnem, které byly čerpány po tomto datu.

Senát zároveň schválil omezení maximální výše úroků z dlouho nesplácených spotřebitelských úvěrů a omezil výši sankcí pro OSVČ za opožděné splátky úvěrů. Pokuta pro živnostníky při prodlení delším než tři měsíce nebude moci přesáhnout 0,1 procenta denně z dlužné částky. Nyní toto omezení platí jen u úvěrů pro běžné spotřebitele.

Senát nechce, aby v nemocnicích pracovali cizí lékaři bez aprobace

Senátoři zamítli návrh, aby v českých nemocnicích mohli pracovat lékaři ze zemí mimo EU bez aprobačních zkoušek. Zpravodajka Alena Dernerová z klubu Starostů a nezávislých uvedla, že zákon nemá smysl, když by cizí lékaři museli pracovat pod vedením lékaře s odborností. Dva lékaři by tak podle ní dělali jednu činnost. Vyjádřila také obavy z poklesu úrovně medicíny. Zamítnutí předlohy doporučily zdravotnický i ústavně-právní výbor.

Naopak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v horní komoře zdůraznil, že změna by pomohla zajistit dostatek zdravotnických pracovníků, pokud by se někteří z nich ocitli v karanténě. 

Lékaři ze třetích zemí by podle návrhu mohli pracovat v nemocnicích po dobu nouzového stavu a ještě tři měsíce po jeho skončení. Pokud by nouzový stav trval déle než půl roku, lhůta by se prodloužila na šest měsíců od jeho konce. O předloze bude znovu rozhodovat sněmovna, pro odvrácení senátního veta by pro ni muselo hlasovat minimálně 101 poslanců. 

Záznam z jednání schůze Senátu PČR 16. dubna (zdroj: ČT24)

Místo peněz poukazy

Cestovní kanceláře budou moci odložit vrácení peněz za zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit takzvaná ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh. 

Cestovní kanceláře možnost nabízet poukazy podle dosavadních informací vítají, i když mají k návrhu zákona výhrady. Nejsou v něm podle nich jasně definovány základní pojmy. Zákona se obávají ty cestovní kanceláře, které pořádají výlučně školní zájezdy. Bojí se, že pro ně bude likvidační.

Seitlová: Pomohl by úvěr pro cestovní kanceláře

Poukazy budou chráněny zárukou pro případ úpadku cestovní kanceláře. Vydávat se budou muset bez doplatku. Poukaz místo hotovosti musí kancelář nabídnout bez poplatku na rovnocenný zájezd. Pokud to nebude možné a ochranná doba skončí, cestovní kancelář bude muset klientovi uhradit veškeré zaplacené zálohy.

S návrhem nesouhlasila například Jitka Seitlová (KDU-ČSL) a řešení označila za nepřijatelné. „Nechápu, proč by určitá skupina lidí měla úvěrovat cestovní kanceláře,“ řekla s tím, že stát by dokázal rychle schválit úvěr cestovním kancelářím, aby krizi zvládly. Naopak její stranický kolega Jiří Čunek považuje návrh za kompromisní a dobrý. Poznamenal, že jinak by následky dopadly na pojišťovnictví.

Senát rozšířil možnosti ČNB pro obchodování na finančních trzích

ČNB bude moci obchodovat s cennými papíry s delší splatností a s více institucemi na finančních trzích a nakupovat více například státní dluhopisy. Rozšíření obchodních možností má ale platit jen do konce příštího roku. Rozšíření obchodů může pomoci státu při vydávání státních dluhopisů. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v Senátu řekla, že resort má na novele obrovský zájem.

Schválená změna neumožňuje centrální bance nakupovat státní dluhopisy přímo od státu při jejich vydávání. V současnosti může ČNB obchodovat pouze s nástroji se splatností do jednoho roku, a to pouze s bankami nebo spořitelními a úvěrními družstvy. Schválení novely toto omezení ruší.

Odklad nájemného senát vrátil

Možnost odkladu nájemného se vrátí na posouzení do poslanecké sněmovny. Zákon o nájemném má zaručit, že nájemníci bez příjmů nebudou moci dostat výpověď z bytu kvůli tomu, že nebudou schopni nejdéle do konce července platit nájemné. Dlužné za nájemné ale budou muset splatit do konce letošního roku.

Senátoři namítali, že pronajímatelé nemají zákonem zaručeno, že dlužné nájemné jim bude zaplaceno. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) odmítla uzákonit státní záruky kvůli tomu, že by se nájemci a pronajímatelé mohli dohodnout a nechat 80 procent nájemného zaplatit stát.

Podle senátora Zdeňka Hraby (STAN) by místo zákona na ochranu nájemníků mělo ministerstvo pro místní rozvoj připravit program bezúročných půjček pro nájemníky, kteří nebudou schopni kvůli epidemii koronaviru splácet nájmy.

„Návrh je stejně jako ostatní postižen rychlostí zpracování,“ konstatovala lidovecká senátorka Jitka Seitlová. Podle Petra Víchy z vládní ČSSD se kabinet v tomto případě „netrefil“. Senátor upozornil například na to, že když ke konci roku budou muset nájemníci zaplatit, ale nezaplatí, místo tří měsíců ochranné lhůty by mohli do pěti dnů skončit.

Zdeňka Hamouzová z klubu vládního ANO vysvětlovala, že vláda chce předlohou předejít dopadu ekonomických opatření spojených s epidemií na nájemníky.

Povinnost pro Airbnb prošla o jeden hlas

Většinou pouhého jednoho hlasu prošel horní komorou návrh, aby služby typu Airbnb, které zprostředkovávají soukromé turistické ubytování, měly povinnost sdílet s úřady smluvní informace. Podle ministerstva pro místní rozvoj legislativa může pomoci při trasování lidí, kteří přišli do styku s nakaženým jedincem.

Provozovatelé digitálních ubytovacích platforem budou podle zákona muset sdělit na vyžádání obecnímu živnostenskému úřadu poskytovatele ubytování, počet uzavřených smluv o službě cestovního ruchu, celkovou cenu za tyto služby, ale i adresu bytu. Aby zákon vešel v platnost, musí ho ještě podepsat prezident Miloš Zeman.

Senátoři dosud kývli také na návrh, aby realitní makléři mohli svou odbornost prokázat až do začátku března příštího roku místo počátku letošního září. Část makléřů totiž kvůli současným opatřením nemůže složit zkoušky.

Senát chce hlídat ústavnost vládních kroků

Senátoři rozhodnou také o tom, zda by jednotlivci i firmy mohli přerušit splácení úvěrů a hypoték buď na tři, nebo na šest měsíců. Horní komora posoudí také omezení maximální výše úroků z dlouho nesplácených spotřebitelských úvěrů a zavedení limitu pro sankce živnostníkům za opožděné splátky úvěrů.

Senátory čeká také debata o pomoci cestovním kancelářím. Ty by podle návrhu mohly odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru a klientům vydávaly místo toho poukazy. Horní komora bude schvalovat rovněž odklad přijímacích zkoušek na vysoké školy a pravidla pro další vysokoškolské zkoušky.

Na návrh Pavla Fischera se v pátek senátoři hodlají zabývat postupem vlády za stavu nouze. Senátor svůj návrh zdůvodnil tím, že by horní komora měla hlídat ústavnost všech postupů, a kabinet kritizoval za zanedbanou ochranu seniorů bez dostatečné koordinace. Vytkl mu také „šmírování občanů“ v projektu takzvané chytré karantény, která má prostřednictvím mobilních operátorů a bank odhalit pohyb nakažených.

Horní komora také vyzvala vládu, aby efektivně, rychle a transparentně využila 1,2 miliardy eur, které na pomoc Česku mimořádně uvolnila Evropská unie. Senátoři také doporučili, aby kabinet upravil pravidla pro pendlery podle pokynů Evropské komise z konce března. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) s tím souhlasí.

  • Odklad nájmu – Nájemníci nebudou moci dostat výpověď z bytu, pokud v důsledku epidemie nebudou schopni do konce července platit nájemné. Lidé budou potřebovat potvrzení o neschopnosti platit nájem od úřadu práce. Dlužnou částku budou muset splatit do konce roku. Firmy budou moci požádat o odklad nájmu za období od 12. března do 30. června. Na uhrazení splátek budou mít rovněž čas do konce letošního roku.
  • Cestovní kanceláře – Cestovky budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit takzvaná ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh.
  • Přijímačky na VŠ – Přijímací zkoušky na vysoké školy by se mohly uskutečnit nejdříve 15 dnů po znovuotevření škol. Vysoké školy by je mohly s ohledem na epidemii koronaviru uskutečnit prezenčně i na dálku, podobně jako státní zkoušky. Lhůta, ve které přijatí uchazeči mohou dodat dodatečně maturitní vysvědčení, se zvýší ze 30 na 45 dnů po zápisu na VŠ. Vysoké školy také budou moci prodloužit akademický rok a mohou studentům odpustit poplatky za dlouhé studium.
  • Pokuty na místě – Policisté a strážníci budou moci ukládat blokové pokuty do 10 tisíc korun lidem, kteří budou porušovat opatření proti koronaviru.
  • Spotřebitelské úvěry – Novela legislativy omezí maximální možnou výši úroků ze spotřebitelských úvěrů, které nebyly spláceny déle než 90 dnů. Zároveň omezuje výši sankcí pro osoby samostatně výdělečně činné za opožděné splátky úvěrů. Při prodlení delším než tři měsíce pokuta nebude moci přesáhnout 0,1 procenta denně z dlužné částky. Zákon bude platit i po skončení nynější krize.
  • Širší kompetence centrální banky – ČNB dostane do konce roku 2021 širší možnosti obchodu na volném trhu. Obchodovat bude moci nejen se zlatem, ale se všemi drahými kovy, stejně tak s cennými papíry s delší splatností a nakupovat více například státní dluhopisy.
  • Ručení za úvěry – Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) má kromě pojištění nově poskytovat také záruky za firemní úvěry na provoz, pracovní kapitál, inovaci a zkvalitnění výroby velkým vývozcům, výrobcům i obchodníkům.
  • Exekuce – Do konce června budou pozastaveny až na výjimky exekuce movitých věcí i nemovitostí. Pozastavení exekucí movitých věcí se nebude týkat například dluhů na výživném a za újmy na zdraví a z úmyslných trestných činů. Pokračovat budou moci exekuce nemovitostí, v nichž dlužník nemá trvalý pobyt. Exekuce prodejem nemovitosti by navíc byla už nastálo možná až u dluhů nad 100 tisíc korun místo nynějších 30 tisíc korun.
  • Insolvence – Podnikatelé a firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset bez zbytečného odkladu podat insolvenční návrh.
  • Lékaři ze zahraničí – V nemocnicích budou moci pracovat lékaři ze zemí mimo Evropskou unii i bez potřebných aprobačních zkoušek.
  • Zvýšení deficitu – Podíl strukturálního deficitu se zvýší z 0,75 na čtyři procenta.
  • Sdílené ubytování – Airbnb a další podobné platformy budou muset sdílet s úřady informace o uzavřených smlouvách.
  • Realitní makléři – Realitní makléři budou moci prokázat odbornost pro svou práci až do začátku března příštího roku místo začátku letošního září.
  • Všechny uvedené body musí pro jejich platnost schválit Senát a podepsat prezident.