Je to výhodné pro všechny, klient doplatí úroky až na konci, hodnotí odklad splácení hypoték Sadil z ČSOB

Události, komentáře: Ministryně Schillerová a člen představenstva ČSOB Jan Sadil vysvětlují odklad splátek úvěrů a hypoték (zdroj: ČT24)

Když klient požádá banku o odklad splátek hypoték a úvěrů, jak to ve středu navrhla vláda, nebude platit po dobu tří či šesti měsíců ani jistinu, ani úroky. Nicméně úroky mu v čase narostou a doplatí je až po splacení jistiny, vysvětlili v pořadu Události, komentáře ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a člen představenstva ČSOB Jan Sadil.

Podle ministryně Schillerové bude žádost o odklad splátek půjček a hypoték snadná na vyplnění. „Klient se přihlásí, vyplní jeden formulář a sám si zvolí, zda to bude na tři, nebo na šest měsíců,“ zdůraznila. 

„Ale je jasné, že pokud se prodlouží doba splácení, tak logicky narostou úroky v čase, protože jistina se v čase posouvá. S tím se ovšem nedá nic dělat. My jsme museli respektovat doporučení evropské  bankovní autority, která velmi striktně nedoporučila zasahovat do smluvních úroků,“ upozornila ministryně.

Jak to bude fungovat, vysvětlil člen představenstva ČSOB Jan Sadil: „Za ty tři nebo šest měsíců, po které klient nebude splácet ani jistinu, ani úrok, a celá splátka bude odložená, tak se úroky dají do pomyslného šuplíku. A z toho je banka vytáhne na konci, kdy bude úvěr splacen. Tedy po splacení poslední části jistiny doplatí klient úroky, které naběhnou za dobu odkladu.“ 

Podle Sadila půjde v případě úvěru na jeden milion a odkladu na šest měsíců o doplacení částky ve výši asi deseti tisíc korun. „To bude na klientovi, pokud se nic nezmění, aby ve splátkách doplatil,“ řekl. „Banka v době, kdy bude odkládat splátky úvěrů, bude platit za zdroje. Banka s tím má nějaký náklad.“

Podle Sadila je řešení, na kterém se banky dohodly s ministerstvem financí, dobré pro všechny. „Je to výhodné pro klienta,“ řekl.

„Jsme si vědomi, že pro klienty je možnost odložit splátky dnes důležitá. Usilujeme o to, abychom to byli schopni deset dní před splátkou vyřešit tak, aby byla odložena,“ dodal člen představenstva ČSOB Sadil. 

Splátky bude možné odložit u spotřebitelských i podnikatelských úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem. V případě hypoték je možné splácení přerušit také u smluv sjednaných před 26. březnem, které byly čerpány po tomto datu.

Moratorium se naopak nevztahuje na kreditní karty, kontokorentní úvěry, revolvingové úvěry, operativní leasing nebo úvěry v souvislosti s obchody na kapitálovém trhu. Splátky také nelze odložit u úvěrů, u kterých dlužník k 26. březnu měl zpoždění se splátkou delší než 30 dnů.

Návrh ministerstva financí projedná příští týden sněmovna ve stavu legislativní nouze. 

Podmínky pro žádosti o 25 tisíc korun zjednodušíme, slíbila Schillerová

Ministryně financí Schillerová odmítla kritiku za nastavení podmínek programu Pětadvacítka, v němž mají mít osoby samostatně výdělečně činné po splnění podmínek nárok na jednorázové vyplacení 25 tisíc korun. 

Schillerová ale připustila, že ministerstvo chystá úpravy. Systém podle ní musí být spravedlivý a dostupný všem zasaženým subjektům. „Připravujeme zákony doslova přes noc, není čas na standardní připomínková řízení,“ připustila.

„Není správné, aby peníze dostali úplně všichni zasažení bez podmínek, to by bylo proti systému spravedlnosti. Celá řada OSVČ dnes normálně funguje. Podmínky ale zjednodušíme,“ dodala.

Současný návrh počítá s tím, že na částku bude mít nárok pouze ten, kdo doloží pokles tržeb za první čtvrtletí meziročně o deset procent nebo loňské minimální hrubé příjmy 180 tisíc korun.