Nových hypoték poskytují banky mnohem méně než dřív, opatrné jsou ony i jejich klienti u spotřebitelských úvěrů

Události: Zájem domácností o úvěry dál klesá (zdroj: ČT24)

Lidé si berou čím dál méně půjček – spotřebitelských i hypoték. Vyplývá to z Hypomonitoru bankovní asociace a dat České národní banky, která zkoumala úvěrové podmínky bank. Klesající zájem o půjčky zdůvodnila vysokými úrokovými sazbami, vyššími životními náklady i obavami z budoucího vývoje. Zároveň se zpřísňují podmínky, za kterých finanční instituce úvěry poskytují.

Zatímco loni v březnu poskytly banky 7419 hypoték, letos v březnu jich podle Hypomonitoru České bankovní asociace bylo 3485, tedy zhruba polovina. Nejenže mnohem méně žádostí schválily, mnohem víc lidí o půjčku ani nežádá.

A to přesto, že ceny přinejmenším u starých bytů dvě čtvrtletí v řadě klesaly. Průměrné ceny se meziročně snížily i v největších městech – v Praze zhruba o osm tisíc korun za metr čtvereční, v Ostravě o sedm tisíc, v Brně více než o třináct tisíc.

Podle realitních makléřů ale pokles cen již zpomaluje. „Od ledna letošního roku se už ceny stabilizovaly. Pokles už není tak viditelný,“ poznamenal realitní makléř Jan Šrubař.

Opatrnost bank i klientů u spotřebitelských úvěrů

Opatrní jsou i ti, kdo si berou spotřebitelské úvěry. V únoru poskytly banky podle ČNB spotřebitelské úvěry za 8,1 miliardy s průměrnou úrokovou sazbou 9,7 procenta a přibývalo jich jen velmi pomalu.

„Retailoví klienti si půjčují spotřebitelské úvěry v řádu růstu v jednotkách procent. Korporátní klienti – živnostníci, firmy – ve vyšších jednotkách, ale pořád jsou to jednociferná čísla,“ popsal zájem o nové úvěry generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.

I v případě těchto úvěrů je za menším zájmem na jedné straně obava potenciálních klientů kvůli klesajícím reálným příjmům, na druhé straně i přísnější přístup bank. Ty striktněji posuzují to, zda jsou lidé schopni splácet.

Přesto jsou podle odborníků i lidé, kteří si kvůli vysoké inflaci půjčují i na běžný provoz domácností. Podle garantky programu Zadluženost Rubikon Centra Pavly Aschermannové to souvisí i se zpožděným proplácením dávek na bydlení. „Obrovské prodlevy, které byly na úřadech práce a pořád se objevují, způsobují to, že člověk, aby nebyl vystěhován z bytu, se zadluží,“ poukázala. Dalším důvodem jsou drahé energie.

Ne všude je ale patrné to, co vyplývá z dat bankovní asociace a centrální banky. Obchody, které nabízejí například prodej dražší elektroniky na splátky, pokles zájmu nezaznamenaly. Obchod Alza.cz uvádí, že možnost koupě na splátky využívá asi desetina zákazníků, v podstatě stejně jako před rokem. Pořizují takto nejčastěji zboží v ceně 10 až 20 tisíc korun.