TÉMA

Sociálně slabí

Na vyloučené lokality Schiller navrhuje cílený program. Hrad prosazuje víc obecních bytů

Problém vyloučených lokalit máme desetiletí, ale stále ho nikdo neřeší, upozornil v pořadu Události, komentáře hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). Týká se hlavně tří krajů. Potřebné zákony se nedaří protlačit sněmovnou, proto by Schiller navrhl pro zasažené regiony samostatný program. Podle poradkyně prezidenta pro sociální oblast a neziskový sektor Lucie Polákové je důležité, aby obce měly větší bytové fondy a mohly byty pronajímat za dostupnou cenu nízkopříjmovým rodinám. Oba se shodli na zefektivnění systému cenové mapy nájemního bydlení.
25. 6. 2024|

O výživném se má rozhodovat „s úctou ke každé stokoruně“, zastal se ÚS otce se zpětně zvýšenými alimenty

Při stanovení výživného mezi sociálně slabými lidmi musejí soudy rozhodovat obzvlášť pečlivě, doslova „s úctou ke každé stokoruně“, napsal v aktuálním nálezu Ústavní soud (ÚS). Vyhověl stížnosti otce, jemuž liberecké soudy po získání lépe placeného zaměstnání zvýšily výživné, a to i zpětně. Zbylý obnos by mu ale jen stěží zajistil důstojné živobytí. Nález je dostupný na webu soudu.
31. 1. 2024|

Evropská komise řeší zdražování energií, představí soubor nástrojů k regulaci ceny elektřiny a plynu

Evropská komise řeší rostoucí ceny energií. Brzy má představit soubor nástrojů, jak proti tomuto trendu bojovat. Možností je třeba oddělit ceny elektřiny a plynu – právě dražší plyn podle šéfky komise Ursuly von der Leyenové tlačí ceny nahoru. O energetice by měli diskutovat i unijní lídři na summitu v druhé polovině října. Předsedkyně von der Leyenová  prohlásila, že Unie zváží například oddělení dosud svázaných cen plynu a elektřiny či vybudování společných strategických rezerv plynu.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 20:13|