TÉMA

Slavnosti svobody

Plzní projel Konvoj svobody, čelo přehlídky tvořila těžká technika včetně tanku

Lidé s českými, americkými i belgickými vlaječkami lemovali Klatovskou třídu v Plzni, po které projel Konvoj svobody. Přehlídka více než 280 kusů historické vojenské techniky je každoročně jedním z vrcholů plzeňských Slavností svobody, největších oslav konce druhé světové války v Česku. Podle členů klubů vojenské historie se jedná o jednu z největších oslav svého druhu v Evropě. Akci si podle zástupkyně tamního magistrátu města nenechaly ujít desetitisíce diváků. Lidé si památku konce druhé světové války připomínali také v hlavním městě.
7. 5. 2023|

Plzeň si připomíná osvobození americkou armádou v roce 1945

Plzeň se vrátila zpět do roku 1945, kdy ji na konci druhé světové války pomohli osvobodit od německých okupantů američtí vojáci Třetí armády generála George Smitha Pattona mladšího. Plzeňské povstání v čele s plukovníkem Jindřichem Krejčíkem pomohl dokončit právě tento příjezd americké armády. Slavnosti svobody budou trvat od pátku do pondělí a nabídnou bohatý program, který vyvrcholí v neděli Konvojem svobody a přeletem dobových letounů. Čtyřiatřicátý ročník těchto oslav navštíví i rodinní příslušníci veteránů ze Spojených států a Belgického království.
5. 5. 2023|

V Plzni se slaví svoboda, dorazili i američtí a belgičtí veteráni

V Plzni pokračují oslavy 77. výročí konce druhé světové války. Na Slavnosti svobody, jež začaly ve čtvrtek a potrvají do neděle, přijeli mimo jiné i tři američtí a dva belgičtí veteráni, kteří v roce 1945 město osvobozovali.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 22:13|

Praha i další města si připomínají 77 let od povstání a posledních dnů druhé světové války

Pietní akce v hlavním městě od čtvrtečního rána připomínají sedmasedmdesáté výročí Pražského povstání. Bylo součástí takzvaného květnového povstání českého lidu, které začalo už 2. května. Hlavní pietní akt se tradičně uskutečnil u historické budovy Českého rozhlasu, u níž se vedly v květnových dnech 1945 jedny z nejtěžších bojů a kde tehdy zemřely desítky obránců. Poslední dny války si ale připomínají i v dalších městech po celé republice.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 23:29|

Vyvalte sudy! O konci války v západních Čechách vypráví komiks

Jedenáct příběhů lidí z Plzně a západních Čech připomíná nový komiks. Vzpomínky pamětníků výtvarně převyprávěli studenti z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. Kniha vychází pod názvem Roll Out the Barrels! Tedy: Vyvalte sudy! Ty totiž Plzeňané naráželi, aby osvoboditele přivítali pivem.
6. 5. 2020|

Virtuální oslavy posledních dnů války. Plzeň si připomíná osvobození města

Kvůli pandemii koronaviru nemůže Plzeň slavit výročí osvobození města americkou armádou v květnu 1945 tak, jak je posledních 30 let zvyklá. S desítkami tisíc lidí v ulicích, s vojenskými kempy, přehlídkami stovek kusů vojenské historické techniky, s koncerty, velkými pietními akty i s návštěvou amerických, belgických a českých veteránů. Tradiční Slavnosti svobody, které měly být letos, v roce 75. výročí konce druhé světové války velkolepé, nahradilo v neděli téměř osmihodinové živé vysílání na internetu.
3. 5. 2020|

Plzeň slaví svobodu. V konvoji přijeli váleční veteráni

Konvojem 260 kusů vojenské techniky, vyrobené v USA, Kanadě a Velké Británii do roku 1945, vyvrcholily v Plzni Slavnosti svobody. I přes chladné počasí sledovalo Convoy of Liberty podél dvoukilometrové trasy po Klatovské třídě podle odhadu magistrátu 17 tisíc lidí.
5. 5. 2019|