TÉMA

Povodí Labe (státní podnik)

Okolní pozemky se po vypuštění Jahodnice zřejmě daly do pohybu. Chataři čekají, zda to přitékající voda zastaví

Na Novopacku se znovu napouští vodní nádrž Jahodnice. Povodí Labe z ní dva roky těžilo bahno a opravovalo hráz, aby plocha zadržela více vody v krajině. Na opětovné naplnění pětihektarové nádrže čekají především okolní chataři. V době, kdy byla lokalita na suchu, se podle nich sesunula část břehu.
13. 7. 2023|

Ekologové se obávají o ohrožený rdest. Chataři z Hradce ale znečišťování potoka odmítají

Ekologové mají obavy, že do Stříbrného potoka v Hradci Králové vytékají z chatové oblasti škodlivé splašky. Ty by mohly zlikvidovat třeba kriticky ohrožený rdest dlouholistý. Tato vodní rostlina tam roste v celoevropsky významné lokalitě přírodního parku Orlice, a to na jediném místě v Česku. Stát přitom v nedávné době toto území vyčistil za šest a půl milionu korun, a to právě proto, aby rostliny zachránil.
27. 4. 2023|

Podél Labe v Ústeckém kraji se rozšíří aktivní záplavové zóny. Obce řeší, jak budou spravovat majetek

Starostové měst a obcí podél Labe v Ústeckém kraji nesouhlasí s plánem nových aktivních záplavových zón. Na konci března je má vyhláškou vydat krajský úřad. Oproti těm původním se tak značně rozšíří. Lidé v oblasti se obávají, že s platností vyhlášky nebudou moci stavět nebo své nemovitosti pojistit. Jednou z vesnic, které se nová vyhláška dotkne, jsou Dolní Zálezly.
17. 3. 2023|

Povodí rozšiřují záplavová území i za povodňové bariéry. Obce i lidé se bouří pro zmařené investice i nemožnost pojištění

Záplavová území se na řadě míst výrazně rozšiřují. Povodí už rozeslalo do jednotlivých krajů aktualizované mapy. Obce přitom v posledních letech stavěly protipovodňové stěny za stovky milionů a teď si stěžují, že jejich investice byly zbytečné. Místa, kde se podle nových map nebude smět vůbec stavět, totiž mají sahat daleko za vybudované ochrany. Obce i lidé, kteří v nich žijí, proti rozšíření zón protestují.
20. 1. 2023|

Na klimatickou změnu budou muset reagovat i hasiči. Bez letecké techniky to nepůjde, míní Ošlejšek

Na sucho související se změnami klimatu budou muset podle náměstka generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Petra Ošlejška reagovat i sami hasiči. V Událostech, komentářích v reakci na rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku řekl, že sbor hasičů bude potřebovat například leteckou techniku. O suchu hovořil i generální ředitel Povodí Labe Marian Šebesta. V případě požáru u Hřenska se ale podle něj nejednalo o nedostatek vody v Labi, ale o nedostatečnou hloubku pro plnění bambi vaků.
2. 8. 2022|

Povodí Labe lodníkům v Hradci Králové výrazně zvedlo ceny pronájmů. Likvidační, stěžují si

Skoro čtyřnásobek dosavadního nájmu mají platit lodníci v Hradci Králové. Státní podnik Povodí Labe poslal provozovatelům výletní plavby ve městě novou smlouvu. Pronájem břehů, plochy pro mola a lodě v ní zdražuje skoro čtyřikrát. Lodníci mluví o likvidačních podmínkách. Problémy s nájmem mají i další provozovatelé v povodí.
12. 7. 2022|