TÉMA

Písně

Doporučujeme

Texty písní v angličtině jsou čím dál jednodušší a naštvanější, zjistila studie

Texty písní v angličtině se za posledních čtyřicet let zjednodušily a více se opakují. Přibylo v nich také negativních emocí. Poznatek vzešel ze studie, kterou zveřejnil list Scientific Reports. Výzkum podrobil analýze dvanáct tisíc skladeb různých hudebních žánrů.
8. 4. 2024|

Mexická Chihuahua chce pokutovat za zpěv písní nenávistných vůči ženám

Vedení mexického města Chihuahua zakázalo při úředně povolených akcích zpívat písně, které mají text nenávistný vůči ženám. Podle televize CNN k tomu tamní radnici přivedla vysoká míra domácího násilí ve městě. Není ale přesně jasné, kdo a jak bude hudební produkci posuzovat.
3. 8. 2023|

Sedmdesátník Jiří Dědeček nadělil sobě i dětem knihu básniček

Před rokem 1989 svými texty vystupoval proti režimu, teď dlouhodobě píše pro děti. Jiří Dědeček pro ně vydal šestou knihu veršů s názvem Pozval Tatar tatarku. Písničkář, spisovatel a básník si sbírku nadělil i ke svým kulatým narozeninám, sedmdesátiny oslaví v pondělí.
12. 2. 2023|

Co je to čečera? Význam slova z tradiční písně zjišťovali vědci až v Bělorusku

Oživit zapomenuté staleté lidové písně z archivů Akademie věd má nový, v pořadí už třetí zpěvník lidových písní Zlínského kraje, tentokrát ze Vsetínska. V tištěné i elektronické podobě má zdarma sloužit hlavně hudebním souborům a školám. Pro pochopení dobových výrazů museli výzkumníci spolupracovat i s lingvisty ze zahraničí.
7. 1. 2022|