Mexická Chihuahua chce pokutovat za zpěv písní nenávistných vůči ženám

Vedení mexického města Chihuahua zakázalo při úředně povolených akcích zpívat písně, které mají text nenávistný vůči ženám. Podle televize CNN k tomu tamní radnici přivedla vysoká míra domácího násilí ve městě. Není ale přesně jasné, kdo a jak bude hudební produkci posuzovat.

„Násilí páchané na ženách dosáhlo takové úrovně, kterou považujeme za pandemii,“ vysvětlil nezvyklý krok starosta Marco Bonilla. Dodal, že téměř sedmdesát procent hovorů na tísňové lince se týká domácího násilí, zejména toho páchaného na ženách. „Nemůžeme to dovolit a také nemůžeme dovolit, aby se z toho stala norma,“ řekl Bonilla.

Občané města podle jeho vyjádření „mají právo na život bez násilí“. Statistiky mexického ministerstva veřejné bezpečnosti ukazují, že ve státě Chihuahua došlo od ledna do června letošního roku k 24 vraždám žen, tedy vraždám na základě pohlaví.

Město Chihuahua je hlavním městem stejnojmenného státu na severu Mexika. Největší město státu, Ciudad Juárez, leží na hranici se Spojenými státy a má kvůli pašování drog a obchodu s lidmi pověst jednoho z nejnebezpečnějších míst světa.

Statisíce z pokut podpoří genderovou rovnost

Zákaz se vztahuje na písně, jejichž texty propagují násilí na ženách, jejich diskriminaci, marginalizaci nebo vyloučení. Týká se akcí, jejichž konání povoluje radnice. Návrh na zákaz městská rada schválila jednomyslně.

Pokuty za porušení tohoto předpisu se mají pohybovat v přepočtu od necelých 870 tisíc až po 1,6 milionu korun. Takto vybrané peníze podpoří organizaci, která se ve městě zasazuje o genderovou rovnost, a azylový dům pro ženy.

Písně oslavující násilí a drogy

Podle CNN ale není jasné, jak budou úřady na dodržování zákazu dohlížet. Úředníci také nejmenovali žádné konkrétní umělce, na něž by se chtěli zaměřit. Nicméně tenkým ledem se zdají být například skladby ve stylu narcocorridos a corridos tumbados, což jsou styly domácí mexické hudby spojené s násilím a obchodem s drogami.

Reggaetonu, který zpopularizoval třeba portorikánský rapper Bad Bunny, by si mohl vysloužit kritiku kvůli vulgárním a sexistickým textům. Už v roce 2012 populární mexická kapela Los Tigres del Norte dostala ve městě pokutu za to, že při vystoupení zahrála tři písně považované za narcocorridos, tedy písně oslavující činy drogových mafiánů. Pokutováni byli i pořadatelé akce.

Zákaz ve městě Chihuahua přichází zhruba měsíc poté, co mexický prezident Andrés Manuel López Obrador na tiskové konferenci kritizoval corridos tumbados za propagaci násilí a užívání drog. Prezident však zároveň uvedl, že tento žánr nezakáže.