TÉMA

Pavel Haas

Na Dvořákově Praze zazní Rusalka, vrací se Clevelandský orchestr

Téměř tři desítky vystoupení a doprovodných akcí nabízí ve svém programu festival Dvořákova Praha. Posluchači v pražském Rudolfinu se mohou mimo jiné těšit na koncertní provedení opery Rusalka, za jeden z vrcholů považuje ředitel přehlídky Jan Simon vystoupení Clevelandského orchestru. Ten je spojen i s českým komponistou Bohuslavem Martinů, který na objednávku orchestru napsal symfonii.
8. 9. 2022|

Brahms si to musel odtrpět. Oceňovaný Pavel Haas Quartet vydává novou desku jeho kvintetů

S šesti cenami Gramophone Award za svá hudební alba mají pověst jednoho z nejlepších komorních souborů všech dob. Hudební svět proto stojí na špičkách v očekávání nové desky Pavel Haas Quartetu. Za pomoci hostů nahráli kvintety Johannese Brahmse. Album obsahuje jeho Smyčcový kvintet č. 2 G dur a Klavírní kvintet f moll. V pořadí devátá deska Haasovců vychází v celosvětové distribuci.
6. 5. 2022|

Sopranistka Kateřina Kněžíková získala prestižní cenu BBC Music Magazine Awards

Česká sopranistka Kateřina Kněžíková získala v Londýně prestižní cenu BBC Music Magazine Awards, která se udílí za klasickou hudbu. Se svým albem Phidylé vyhrála v kategorii „Vocal“. Ocenění je druhou nejvýznamnější hudební britskou cenou v oblasti vážné hudby po „Oscarech klasické hudby“, které udílí měsíčník Gramophone. „Skvělé album Phidylé dává vyniknout úchvatnému tónu jejího hlasu ve skladbách doprovázených orchestrem,“ napsal o Kněžíkové časopis BBC Music Magazine.
29. 4. 2022|

Jeden utekl, druhý zůstal a zemřel. Hugo Haas na divadle rozmlouvá se svým bratrem Pavlem

Co by si na sklonku života řekl herec Hugo Haas se svým zemřelým bratrem, hudebním skladatelem Pavlem Haasem? Jejich rozhovor si domýšlí představení souboru ProART Company. Inscenaci Haas – Dny po slávě propojující činohru a současný tanec uvádí v Praze, Brně a Olomouci.
11. 2. 2022|

První transport do Terezína dojel před 80 lety. Vězně nacisté donutili připravit ghetto

Židovským ghettem v Terezíně prošlo za druhé světové války za tři a půl roku od prosince 1941 do května 1945 na 155 tisíc Židů z českých zemí i Evropy, z nichž na 118 tisíc zahynulo. První transport s takzvaným komandem výstavby přijel do budoucího židovského ghetta v Terezíně před 80 lety – 24. listopadu 1941.
24. 11. 2021|