TÉMA

Kauza Metanol

Když vstoupila policejní eskorta, bylo jasné, že padnou výjimečné tresty, vzpomíná reportér na kauzu Metanol

Uplynulo deset let od rozsudku v největší kriminální aféře v dějinách Česka. 21. května 2014 vynesl Krajský soud ve Zlíně verdikt nad deseti obžalovanými v hlavní větvi kauzy Metanol, která měla za následek třicet osm mrtvých a padesát otrávených (pozn. v celé metanolové kauze bylo mrtvých čtyřicet osm a otrávených sto čtyřicet). Padly dva doživotní tresty pro míchače jedovaté směsi Tomáše Křepelu a Rudolfa Fiana, vysoké tresty si vyslechli i distributoři a prodejci metanolu.
21. 5. 2024|

Podezřelí vypovídali, nikdo nechtěl, aby to bylo na něm, vzpomněl šéf týmu, který vyšetřoval metanolovou aféru

Metanolová aféra byla velmi tragickým obdobím, kdy po pozření toxických nápojů zemřelo 48 lidí a přes sto dalších otravu přežilo. Ale byl to také jeden z nejvýznamnějších kriminalistických případů. Podle Martina Baláže, který tehdy vyšetřování vedl, bylo výjimečné, že zadržení lidé většinou policistům vypovídali. Rudolf Fian, který nakonec dostal za namíchání toxické směsi doživotí, však zprvu mluvit nechtěl. Zlom přišel, když se dozvěděl, kolik lidí po vypití metanolu zemřelo.
7. 9. 2022|

Obžaloba v metanolové kauze byla pro tehdejšího žalobce Kafku nejobsáhlejší, kterou kdy zpracovával

Období metanolové kauzy bylo pro tehdejšího státního zástupce Romana Kafku, který případ dozoroval, nejhektičtějším v životě. V hlavní větvi kauzy obžaloval Kafka, který od roku 2018 pracuje jako soudce, 31 lidí. Otrávená směs zabila téměř pět desítek lidí, další mají trvalé následky. Dvěma hlavním míchačům otrávené směsi navrhl Kafka doživotní tresty, které soudy poté pravomocně uložily.
6. 9. 2022|