Obžaloba v metanolové kauze byla pro tehdejšího žalobce Kafku nejobsáhlejší, kterou kdy zpracovával

Tehdejší dozorující státní zástupce Roman Kafka o vyšetřování metanolové kauzy (zdroj: ČT24)

Období metanolové kauzy bylo pro tehdejšího státního zástupce Romana Kafku, který případ dozoroval, nejhektičtějším v životě. V hlavní větvi kauzy obžaloval Kafka, který od roku 2018 pracuje jako soudce, 31 lidí. Otrávená směs zabila téměř pět desítek lidí, další mají trvalé následky. Dvěma hlavním míchačům otrávené směsi navrhl Kafka doživotní tresty, které soudy poté pravomocně uložily.

Směs deseti tisíců litrů lihu s jedovatým metanolem vyrobili Tomáš Křepela ze Zlína se Slovákem Rudolfem Fianem v létě 2012. Následně ji dodali Jiřímu Vaculovi z Podkopné Lhoty na Zlínsku, který z části vyrobil rum a vodku, zbytek prodal překupníkům.

„Musím říct, že velmi pomohla práce policie, která zapracovala skvěle analýzu spisu, bylo to zpracováno velmi moderně, byly propojeny výslechy s odkazy na posudky. Byla to nejrozsáhlejší obžaloba, kterou jsem kdy dělal, měla několik set stran. Kvalita obžaloby vedla k úspěchu u soudu,“ řekl tehdejší státní zástupce Roman Kafka.

Tresty uložené v metanolové kauze
Zdroj: ČT24

Doživotí pro míchače

Křepela s Fianem byli odsouzeni na doživotí, Vacula, který se soudem spolupracoval, si vyslechl patnáctiletý trest. Za mřížemi skončila i řada prodejců otráveného alkoholu. „Skoro vždy existují polehčující okolnosti. U dvou míchačů to byla jejich trestní bezúhonnost. Ale to v tomto případě nemohlo stačit. Doživotí bylo zcela na místě, jiný trest nepřipadal v úvahu,“ poznamenal Kafka.

Po různých odvolacích řízeních se soudy u některých obžalovaných přiklonily k mírnější právní kvalifikaci. Podle Kafky je ale podstatné, jaké byly vyneseny tresty pro hlavní dva obžalované. „Jejich motivace byla zcela zištná, chtěli obsadit už existující trh s alkoholem, bez ohledu na to, jaké to bude mít následky,“ řekl.

Kauza přispěla k odhalení lihové mafie

Kauza metanol podle Romana Kafky významně přispěla k odhalení trestné činnosti takzvané lihové mafie, v jejímž čele stál Radek Březina a která stát podle justice připravila na daních o miliardy korun. „Na alkoholovém trhu nastala panika, řada lidí začala dělat chyby, které vedly k jejich odhalení,“ vysvětlil Kafka.

Rozsah kauzy Romana Kafku sice překvapil, ale byla to podle něj reakce na potřeby trhu. Lidé měli zájem o levný alkohol. Podle něj tenkrát selhal dozor státu. „Stát pak reagoval adekvátně a tvrdě, ale reagoval pozdě, to je jasné,“ míní Kafka.

Jako státní zástupce působil Roman Kafka dvanáct let, poslední čtyři roky je soudcem, nyní u Krajského soudu v Brně. Práce žalobce je podle něj ve srovnání s povoláním soudce o něco jednodušší, jelikož nenese odpovědnost za rozhodnutí o vině a o trestu.